Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olujna fronta

VIDEO Oluja protutnjala Hrvatskom, nebo parale munje, zabilježena i tuča. U Sloveniji tornado, stablo palo na turistički vlak

Aktualno Galerija Munje iznad Zagreba Munje iznad Zagreba Foto: Davor Puklavec / PIXSELL Olujna fronta iznad Hrvatske Olujna fronta iznad Hrvatske Foto: Rain Alarm Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu, ilustracija - 1 Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu, ilustracija - 2 Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +5 Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu, ilustracija - 3 Galerija 1/10 >>
U Hrvatsku je stigao je val kiše, vjetra i grmljavine. Olujna fronta do nas je stigla iz Slovenije, gdje je zabilježen i tornado.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) popodne je upozorenje za zagrebačku i karlovačku regiju povisio sa žutog na narančasto, a za osječku, riječku i gospićku regiju na snazi je ostalo žuto upozorenje.

Munje iznad Zagreba Grmljavinsko nevrijeme u Istri - 3 (Foto: Duško Marušić/CROPIX/Cropix)

"Lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine, a zapuhat će i pojačan sjeverac koji će se širiti cijelim kopnom, dok će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka i olujna bura. Postoji i mala vjerojatnost za tuču, i to ponajprije na Kvarneru", najavio je ranije meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić.

Munje iznad Zagreba Olujna fronta iznad Hrvatske (Foto: Rain Alarm)

Na širem zagrebačkom području je oko 21:30 počela padati kiša, a s njom je stigla i grmljavina. Nevrijeme je zahvatilo i sjever Istre.

Munje iznad Zagreba Grmljavinsko nevrijeme u Istri - 1 (Foto: Duško Marušić/CROPIX/Cropix)

"Žestoka fronta uz olujan nalet vjetra, silovitu kišu, a ponegdje i tuču te iznimno snažnu grmljavinsku aktivnost upravo prolazi sjeverom Istre", objavio je IstraMet.

U Sloveniji zabilježen tornado

Olujni pojas tijekom kasnog poslijepodneva stigao je u Sloveniju, gdje je ponegdje zabilježena i tuča, te je nakon toga prešao i hrvatsku granicu. Naime, grmljavinska fronta prošla je kod Ptuja i došla do Zagorja.

Iznad slovenske Ilirske Bistrice zabilježen je i tornado koji još nije klasificiran, ali na stranici Neurje.si objavljeno je da je vjerojatno bio brzine veće od 100 km/h.

"Više će se znati nakon procjene štete. Nažalost, razvio se u blizini naseljenih područja, pa još nije poznato kakva je šteta. I baš danas objavili smo objavu o obljetnici tornada u Istri", stoji u objavi.

Na Bledu drvo palo na turistički vlak u kojem su bila četiri putnika i vozač. Nitko nije ozlijeđen, objavila ja TV Slovenija.

Dio iste fronte koja je preko Slovenije došla u Hrvatsku još uvijek je nad Italijom. Ondje je blizu gradića Jesola zabilježena nova superćelija, koja je rezultirala i pijavicom.

Vrijeme u srijedu

Nestabilno vrijeme u većem dijelu zemlje očekuje nas i u srijedu. Uz više oblaka u noći, i ujutro će ponegdje pasti kiša, a lokalno će biti pljuskova s grmljavinom, uglavnom na istoku i jugu.

Potom će na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Kratkotrajni popodnevni pljuskovi mogući su u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar, a na Jadranu jugo i južni vjetar. Prijepodne će na sjevernom dijelu prolazno biti jake bure, podno Velebita na udare olujna. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti će iznositi od 15 do 18, na moru između 21 i 26, dok će se najviša penjati do 27 i 32 stupnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene