Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Susjedi strahuju od epidemije ospica: Zaražena dva muškarca, svi koji su bili u kontaktu s njima pozvani da se hitno jave liječnicima

Ospice (Foto: Dnevnik.hr)
Ospice (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ospice (Foto: Dnevnik.hr) Ospice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Opasnost od ospica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U susjednoj Sloveniji strahuju od epidemije ospica nakon što su u bolnicu primljene dvije zaražene osobe. U Hrvatskoj je zasada stanje dobro, ali alarmantni su podaci Svjetske zdravstvene organizacije. U cijelom je svijetu broj oboljelih tri puta veći nego u istom razdoblju lani.

Slovenci strahuju od epidemije. Dvojica muškaraca zaražena su ospicama, a svi oni koji su bili u kontaktu s oboljelima pozvani su da se hitno jave liječnicima. Inkubacija tipično traje 10 do 12 dana, a prosječno prođe 14 od izloženosti virusu do pojave osipa.

Pročitajte i ovo Cijepljenje Broj oboljelih porastao Prijeti li epidemija još jedne zarazne bolesti? "Može izazvati ozbiljne komplikacije, pogotovo kod osoba s oslabljenim imunitetom" Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

''Moguće je da se neki znakovi pojave i od petog do 21. dana od izlaganja'', rekla je dr. Margita Grgić Vitek iz Instituta za javno zdravstvo Slovenije.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest. ''Prvi znakovi koji se pojavljuju su visoka temperatura, slabost, konjunktivitis, kašalj, zatim osip'', objašnjava dr. Grgić Vitek.

U Hrvatskoj je stanje za sada dobro. Ove godine bila je samo jedna zaražena osoba. Međutim, zabrinjavajuće je u zemljama regije. U Sjevernoj Makedoniji proglašena je nacionalna epidemija. Stanje je alarmantno i na području Sarajeva. Srbija je prošle godine bila jedna od najgore pogođenih zemalja, sada se situacija poboljšava.

U cijelom svijetu golem je porast broja oboljelih, tristo posto više nego u istom razdoblju lani. U SAD-u je potvrđeno gotovo 700 slučajeva ospica, najviše u posljednja dva desetljeća.

''Kada se dijete zarazi ospicama, jedno od deset dobit će infekciju uha koja može dovesti do gluhoće, jedno od 20 dobit će upalu pluća, jedno od tisuću dobit će encefalitis i dvoje, troje na tisuću može umrijeti. To je teška bolest'', kaže dr. Anthony Fauci, ravnatelj nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti SAD-a.

Posljednjih godina jača antivakcinacijski pokret, opet se postavlja i pitanje obveznog cijepljenja. ''Neke od dezinformacija su da uzrokuje autizam, da cjepiva sadrže živu, da bolest sama po sebi štiti od raka'', kaže dr. Joseph Kaplovitz sa Sveučilišta New York.

Mjera prevencije je cijepljenje. Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, zaštita od bolesti postiže se tek kod procijepljenosti od najmanje 95 posto stanovništva. U Hrvatskoj se procijepljenost poboljšala u proteklih godinu dana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene