Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL)
Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Sjedinjene Države potvrdile su 695 slučajeva ospica ove godine, što je najveći broj otkad je ta zemlja 2000. proglasila da je eliminirala virus te zarazne bolesti, objavio je u srijedu američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).


Ponovno izbijanje bolesti, za koje zdravstveni djelatnici djelomično krive širenje lažnih informacija o štetnosti cijepljenja, uglavnom je zahvatilo područje New Yorka i savezne države Washington, gdje je od kraja prošle godine zabilježen najveći broj slučajeva.

Vezani članci Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Protuepidemijske mjere: U mjesec i pol u Zagrebu je od ospica oboljelo 27 ljudi Ospice (Foto: Dnevnik.hr) BiH: Povećava se broj oboljelih od ospica, sudovi počeli kažnjavati roditelje koji odbijaju cijepiti djecu

"Što duže traje to izbijanje bolesti, veći su izgledi da se ospice trajno vrate na teritorij Sjedinjenih Država", upozorio je CDC.

Premda je bolest 2000. eliminirana iz zemlje, što znači da virus više nije kontinuirano prisutan tijekom cijele godine, epidemije se ipak mogu dogoditi preko putnika koji dolaze u SAD iz zemalja u kojima ospice još uvijek postoje, navodi CDC.

Broj slučajeva ospica već sada je veći od 667 slučajeva zabilježenih 2014. godine, što je dosad bio najveći godišnji broj od eliminacije bolesti 2000. Slučajevi ospica ove su godine zabilježeni u 22 od 50 američkih saveznih država.

Ospice mogu dovesti do smrtonosnih komplikacija, ali dosad nije zabilježen nijedan ovogodišnji smrtni slučaj od te bolesti. (Hina)