Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje im ljudi

Susjedi se ove sezone bore za svakog radnika: Plaće ne idu ispod 1300 eura, a nude i niz pogodnosti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Slovenija je jedna od europskih zemalja koja ove sezone vapi za radnicima.

Da Sloveniji nedostaje radnika, pokazuju mnogobrojni oglasi za posao. Najtraženiji su vozači i zanatlije, ali ponude ima i za druga zanimanja. Uvjeti su minimalni, a najniža plaća iznosi 1300 eura.

Kao i u Hrvatskoj, najčešće se radi pet dana tjedno po osam sati. Prekovremeni rad obvezno se dodatno plaća, a na nekim su poslovima osigurani topli obrok, prijevozi plaćeni smještaj.

Na primjer, početna je plaća za rudarskog radnika 1500 eura, a prekovremeni se rad dodatno plaća, navodi se u jednom oglasu. Poslodavac navodi da dodatno plaća i topli obrok i prijevoz na posao, kao i da će osigurati radne i boravišne dozvole. Od potrebnih kvalifikacija poslodavac navodi da je radno iskustvo poželjno, ali nije neophodno, i da je potrebna odgovornost i ozbiljnost u radu.

Pročitajte i ovo Žarko Žgela U Severinu VIDEO Načelnik općine pijan tukao vlasnicu kafića: "Rekla sam mu da se smiri. Tada me primio za vrat". Oglasila se policija

Traže se i radnici u proizvodnoj traci, za što se nudi 1700 eura za 40 sati rada tjedno u tri smjene, a prekovremeni rad dodatno se plaća. Poslodavac također navodi da pokriva troškova za izradu radnih papira i vize i da daje dodatne stimulacije, nagrade i regres od 2000 eura. Navode se i dodatne pogodnosti za zaposlene, kao i pomoć pri pronalasku smještaja. Od kvalifikacija se traži radno iskustvo, odgovarajuće  obrazovanje, vozačka dozvola kategorije B i spremnost na rad, usavršavanje i napredovanje, piše Blic.rs.

Autolakirer u Sloveniji može zaraditi plaću do 1800 eura, a kako se navodi u opisu oglasa za posao, to ovisi od iskustva i znanja radnika. Plaća je to za radno vrijeme od 7,5 sati za pet radnih dana, a dodatno se plaća prekovremeni rad.

Poslodavac pokriva i izradu radnih papira i vize, a dodatno se plaćaju i hrana i putni trošak te postoji mogućnost upotrebe službenog vozila. Potrebne su kvalifikacije za obavljanje tog posla obvezno radno iskustvo od tri do pet godina, spremnost na rad na terenu i ozbiljnost, odgovornost i samostalnost.

Pročitajte i ovo Predrag Dragičević Uskokovi osumnjičenici Bivši HDZ-ovac i sudac iza rešetaka: Puljašiću i Dragičeviću određen istražni zatvor

Za poziciju automehaničara poslodavac u Sloveniji nudi plaću od 1500 do 2000 eura. Od kandidata se očekuje da zna posao, da je odgovoran, točan i snalažljiv, da ima iskustvo od najmanje tri godine i vozačku dozvolu kategorije B.

Za vozača u Sloveniji nudi se plaća od 1300 do 2500 eura. Uvjeti su za posao vozačka dozvola, razumijevanje slovenskog, srpskog i hrvatskog te potvrda od nekažnjavanju. Pored redovne plaće, navodi se da postoji mogućnost bonusa prema učinku, a i napredovanje. Firma u tom slučaju nudi pomoć u iznajmljivanju kuće, i financijsku i logističku.

Osim toga, u Sloveniji se traže prodavači, medicinske sestre, kuhari, konobari itd. Plaća se razlikuje u ovisno o kvalifikaciji i struci, ali nije niža od 1300 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene