Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLINSKA KRIZA

Oni će popustiti Rusiji: ''Protok plina ne može stati. Ako su uvjet rublji, plaćamo u rubljima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovačkoj je potreban plin, izjavio je ministar gospodarstva Richard Sulik te kazao kako zemlja ne može ostati odsječena od tokova ruskog plina. Najavio je i mogućnost plaćanja u rubljima.

Ministar gospodarstva Slovačke, zemlje koja se u 85 posto svoje potražnje oslanja na ruski plin, rekao je da zemlja ne može biti odsječena od tokova ruskog plina i da bi morala plaćati u rubljima iako je podržala zajednički stav Europske unije.

Rusija zahtijeva plaćanje plina u rubljima, ali je Europska komisija u petak rekla da europske tvrtke čiji ugovori o opskrbi predviđaju plaćanje u eurima ili dolarima ne bi trebale udovoljiti tom zahtjevu.

"Protok plina ne smije stati", kazao je slovački ministar gospodarstva Richard Sulik u nedjeljnoj debatnoj emisiji na javnoj televiziji RTVS. "Ako postoji uvjet da se plaća u rubljima, onda plaćamo u rubljima", prenosi Reuters.

Slovačka je ovog tjedna priopćila da je državna plinska tvrtka SPP platila fakturu za plin u eurima u ožujku, kako je navedeno u ugovoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez obzira na rat Rusija nastavlja isporučivati plin kroz Ukrajinu, Litva ga prestala uvoziti: "Mi smo prva zemlja EU-a koja je stekla neovisnost"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Puno gore od koronavirusa Iz kemijskog giganta strahovito zabrinuti zbog jedne od sankcija Rusiji: "To bi dovelo Njemačku do najgore krize od kraja Drugog svjetskog rata"

Sulik je dodao da zemlja ima još šest tjedana za pronalaženje rješenja prije sljedećeg plaćanja plina 20. svibnja, ali Slovačka bez isporuka ne može, zaključio je.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene