Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Posvađane frakcije Miloševićeve stranke obilježile godišnjicu smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godišnjicu smrti Slobodana Miloševića, koji je prije godinu dana umro u pritvoru Haškog suda, tijekom subote i nedjelje zasebno su obilježile posvađene frakcije njegove stranke Socijalističke partije Srbije i Udruženja "Sloboda".

U subotu su Miloševićev grob, u dvorištu kuće njegove supruge Mirjane Marković u Požarevcu, posjetili njegov nasljednik na čelu stranke Ivica Dačić sa stranačkim vrhom, te nekoliko dužnosnika Udruženja "Sloboda" koji su ostali uz Dačića, dok su u nedjelju tamo otišli predstavnici Udruženja "Sloboda", koji Dačićevo djelovanje vide kao "izdaju" Miloševićevog naslijeđa.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

Taj dio Udruženja "Sloboda", uglavnom pojedinci koji su se oružano suprotstavili uhićenju Slobodana Miloševića u vili "Mir" na Dedinju u noći od 31. ožujka na 1. travanj 2001. godine, tvrdi da su oni pravi nasljednici ideje Slobodana Miloševića i njegove stranke, te za aktualno rukovodstvo SPS-a tvrde da su "pojedinci koji su izdali Miloševića i koji nad njegovim grobom pokušavaju oprati ljagu koju su nanijeli".

Nedjeljni skup u Požarevcu privukao je oko 400 njegovih pristaša, dok je u subotu - kad je tamo bio vrh SPS-a i dio organizacije "Sloboda" koji je ostao uz njih - Miloševićev grob obišlo oko dvije tisuće ljudi, koji su u taj grad uglavnom stigli organiziranim stranačkim prijevozom autobusima.

Stranka je, inače, u beogradskom Sava centru u subotu organizirala svečanu akademiju "Sjećanje na Slobodana Miloševića", na kojoj su govornici zatražili "da se utvrdi odgovornost za Miloševićevu smrt i da se zaustavi politički progon njegove obitelji".

Nijednom od tih skupova, kao niti pogrebu prošle godine, nije
prisustvovao nitko od obitelji Slobodana Miloševića, osim nevjenčane supruge njegovog sina Marka Milice Gajić i unuka Marka Miloševića, koji su bili u Sava centru i na nedjeljnom polaganju vijenaca u organizaciji "odmetnutog" dijela organizacije "Sloboda".

U subotu su pripadnici požarevačke organizacije "Otpor" - od kojih neki i danas vode postupke protiv Miloševićevog sina Marka Miloševića zbog prijetnji i nanošenja teških tjelesnih ozljeda 1999. godine - u vrijeme dolaska izaslanstva SPS-a, te supruge haškog optuženika Vojislava Šešelja Jadranke Šešelj na Miloševićev grob, na drugom kraju grada simbolično tablu s nazivom Lenjinove ulice prekrili nazivom
"Ulica žrtava Slobodana Miloševića".

Miloševićeva supruga Mirjana Marković, protiv koje je u Srbiji
raspisana tjeralica zbog neodazivanja pozivima sudu u postupku zbog makinacija stanovima iz fonda Vlade Srbije, kao i sin Marko Milošević žive u Rusiji, dok je kćerka Marija, koja je također napustila zemlju nakon pada Miloševićevog režima u listopadu 2000. godine, utočište našla u Crnoj Gori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene