Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka ratna mornarica otvorila je istragu o nizu nepriličnih video uradaka, punih seksualnih aluzija i homofobnih primjedbi koji su snimljeni na nosaču zrakoplova USS Enterprise.


Uradci su prikazani posadi dok se brod nalazio u misiji potpore američkim snagama u Iraku i Afganistanu. Mornarički glasnogovornik, kapetan korvete Chris Sims, rekao je da su video snimke, koja su bile prikazane posadi u 2006. i 2007. godine, 'neprimjerene', prenose u američki mediji.

Vezani članci Benjamin Griveaux Zbog skandala s intimnom videosnimkom Macronov kandidat povukao se iz utrke za gradonačelnika Pariza Nataša Bekvalac Propali brakovi, prevare, fizički obračuni: Pjevačica burnog života objavila fotku kad je imala samo 16

O spornim video uradcima, uz opis njihova sadržaja, prvi je u subotu izvijestio lokalni list iz Norfolka u Virginiji, najvećoj luci američke ratne mornarice.

Simulirani pokreti seksa i dvije članice posade pod tušem

Videosnimke, objavljene na webstranici lista, prikazuju kapetana Owena Honorsa, tada drugog u zapovjednom lancu broda, kako psuje zajedno s drugim članovima posade nastojeći biti duhovit. Na videozapisima su i simulirani pokreti seksa te dvije ženske članice posade zajedno pod tušem.

Honors je nedavno preuzeo zapovjedništvo nad USS Enterpriseom, jednim od 11 američkih nosača zrakoplova. Admiral John Harvey, načelnik zapovjedništva flote, naredio je provedbu istrage.

Ratna mornarica izdala je priopćenje u kojem ističe kako 'proizvodnja videosnimaka, poput one proizvedene prije četiri ili pet godina na brodu USS Enterprise, a sada o njemu piše Virginian-Pilot, za ratnu mornaricu nije prihvatljiva, ni tada ni danas. Ratna mornarica na podržava takve aktivnosti'.

Američke TV mreže u izvješćima ocjenuju da će skandal s video snimkama vjerojatno rezultirati smjenom kapetana Honorsa. (Hina)