Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanac Merrill Newman koji je u zatvoru u Sjevernoj Koreji proveo nekoliko mjeseci, protjeran je iz te zemlje, te je na putu za SAD.


85-godišnji Merril Newman, američki državljanin koji je proveo nekoliko mjeseci u sjevernokorejskom zatvoru, pušten je na slobodu iz 'humanih razloga', te odmah i protjeran iz zemlje. Newman je bivši veteran Korejskog rata, a oslobađanje se poklopilo s posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena toj zemlji, piše CNN.

Vezani članci Sjeverna Koreja na paradi predstavila ogromnu balističku raketu Kim Jong Unovo čudovište: Na vojnoj paradi šef Sjeverne Koreje predstavio ogromni balistički projektil Slika nije dostupna VIDEO Sjeverna Koreja: Američki veteran priznao 'strašne zločine' protiv naroda

Newmanov sin objavio je kako je on na putu za SAD, a njegovi susjedi zavezali su žute trake u Palo Altu, mjestu gdje živi, kako bi pozdravili njegov dolazak kući. 'Oduševljeni smo što se Merrill Newman vraća kući nakon što ga je Sjeverna Koreja pustila na slobodu', rekao je njegov sin Jeff Newman.

>>Amerikanci Kim Jong-unu: Amnestiraj našeg državljanina!

Jeff je pozvao na oslobađanje još jednog Amerikanca - Kennetha Baea, koji je zatočen u Sjevernoj Koreji i osuđen na 15 godina teške robije zbog 'neprijateljstkog djelovanja protiv države'. Njegov otac u međuvremenu je sletio u Pekinšku zračnu luku u Kini, s osmijehom na licu i mašući okupljenim reporterima.

'Jako sam sretan što sam na putu doma. Dobro se osjećam i jedva čekam vidjeti svoju ženu', rekao je Merril.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA objavila je kako su Newmana pustili nakon što je  'priznao svoje zločine, te se iskreno pokajao za njih, te zbog njegovih godina i zdravlja'. Američke vlasti pozdravila je oslobađanje Newmana, no zatražila i Baeovo puštanje.

Podsjetimo, Merril Newman je uhićen odmah po dolasku u Sjevernu Koreju kao 'neprijateljski borac' pod optužbama da je počinio 'nerpijateljska djela' protiv Sjeverne Koreje tijekom prijašnjeg boravka u zemlji, ali i ranije, u vrijeme Korejskog rata. U zatvoru je proveo nekoliko mjeseci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook