Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lista bi mogla rasti

Sjeverna Koreja masovno zatvara svoja diplomatska predstavništva u pojedinim zemljama: Pozadina takve odluke je vrlo zanimljiva

Kim Jong Un predsjedava plenarnom sjednicom Središnjeg vojnog povjerenstva u Pjongjangu
Kim Jong Un predsjedava plenarnom sjednicom Središnjeg vojnog povjerenstva u Pjongjangu Foto: Afp
Sjeverna Koreja spremna je zatvoriti čak desetak veleposlanstava, a poznavatelji geopolitičkih odnosa objašnjavaju što se nalazi u pozadini preslagivanja diplomatskih kapaciteta.

Nakon više od tri godine strogog zatvaranja Sjeverna Koreja nedavno je nastavila diplomatske pregovore na visokoj razini i sudjelovanja u međunarodnim događajima.

No, baš kad se očekivalo da će diplomacija ubrzati, zemlja je počela zatvarati neka od svojih diplomatskih predstavništava.

Vlada Sjeverne Koreje potvrdila je da se namjerava povući iz Ugande, Angole, Španjolske i Hong Konga, a popis će se vjerojatno povećavati. Japanski list Yomiuri objavio je da Sjeverna Koreja planira zatvoriti čak desetak diplomatskih misija.

Prioriteti su negdje drugdje?

Stručnjaci kao glavne razloge ističu ekonomske poteškoće uzrokovane produljenim međunarodnim sankcijama i izolaciju u doba pandemije, ali zatvaranje također signalizira moguću promjenu u vanjskoj politici Sjeverne Koreje – onu koja je više usredotočena na njezine odnose s Moskvom i Pekingom, piše NPR.

Prošlog mjeseca lokalni mediji u Ugandi i Angoli izvijestili su da će se veleposlanstva Sjeverne Koreje u tim zemljama zatvoriti. Ugandski Independent citirao je sjevernokorejskog veleposlanika Jong Tong Haka koji je rekao da je "Sjeverna Koreja poduzela stratešku mjeru smanjenja broja veleposlanstava u Africi... kako bi povećala učinkovitost vanjskih institucija zemlje".

Državna Korejska središnja novinska agencija Sjeverne Koreje potvrdila je da su veleposlanici u dvjema afričkim zemljama bili u "oproštajnom posjetu" svojim predsjednicima.

U Europi, Komunistička partija naroda Španjolske priopćila je da je obaviještena da se veleposlanstvo Sjeverne Koreje u Madridu zatvara zbog "nemogućnosti razvijanja uzajamno korisnih odnosa s institucijama, komercijalnim i kulturnim subjektima" pod sankcijama koje predvodi SAD.

Prošli tjedan je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da se generalni konzulat Sjeverne Koreje u Hong Kongu zatvara i dodala da Peking "poštuje" tu odluku.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje reklo je o zatvaranjima da se gospodarstvo Sjeverne Koreje toliko bori da "ne može održavati ni minimalne diplomatske odnose sa zemljama s kojima je tradicionalno u prijateljskom odnosu".

Prvo masovno zatvaranje od ekonomske krize nakon raspada SSSR-a

Tae Yongho, južnokorejski zastupnik s vladajućom Strankom narodne moći koji je bio zamjenik veleposlanika Sjeverne Koreje u Ujedinjenom Kraljevstvu do svog prebjega 2016., rekao je na tiskovnoj konferenciji prošlog tjedna da je ovo prvi put da se sjevernokorejske inozemne misije zatvaraju masovno od ekonomske krize 1990-ih koja je uslijedila nakon raspada Sovjetskog Saveza.

"Ovo pokazuje da sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje dobro funkcioniraju na globalnoj razini", rekao je Tae. Zemlje poput Ugande i Angole više ne mogu zaobilaziti sustav sankcija i Sjevernoj Koreji pružati financijsku potporu kao nekada, dodao je.

Sjeverna Koreja ima bliske ekonomske, kao i političke i vojne odnose s dvjema afričkim zemljama otkako je s obje uspostavila diplomatske veze 1970-ih. Sjevernokorejski liječnici radili su u ugandskim bolnicama, a radnici sjevernokorejskog propagandnog umjetničkog studija Mansudae gradili su spomenike u Angoli.

Međutim, poslije jačanja sankcija Vijeća sigurnosti UN-a nakon sjevernokorejskih interkontinentalnih balističkih projektila i nuklearnih pokusa 2017. godine, i Angola i Uganda prekinule su ugovore o radu sa Sjevernokorejcima u skladu sa sankcijama.

Sa zatvaranjem ekonomske blokade, gospodarstvo Sjeverne Koreje zabilježilo je negativan rast u većem dijelu prošlog desetljeća, prema procjenama središnje banke Južne Koreje.

Krijumčarenje i prodaja droge?

Nestanak izvora prihoda u stranoj valuti izravno bi utjecao na sjevernokorejske misije u inozemstvu, koje se moraju uzdržavati pod politikom "samofinanciranja" i slati novčane doznake u svoju zemlju, prema svjedočanstvima bivših sjevernokorejskih diplomata.

Sjevernokorejske strane misije i diplomati dugo su optuživani za umiješanost u krijumčarenje i druge nedopuštene trgovinske aktivnosti poput prodaje droge.

"Sjeverna Koreja je poznata po tome što ne financira dobro svoje diplomate. Financijska pitanja, poput troškova najma, vjerojatno su glavni razlog za zatvaranje toliko mnogo stranih misija", rekao je Benjamin Young, docent na Sveučilištu Virginia Commonwealth koji je proučavao vanjskim odnosima Sjeverne Koreje i autor je knjige "Oružje, gerila i veliki vođa: Sjeverna Koreja i Treći svijet".

Young je rekao da ga zatvaranje veleposlanstava u Ugandi i Angoli još uvijek iznenađuje "jer je Pjongjang kroz povijest imao bliske veze s te dvije postkolonijalne države".

Pročitajte i ovo Ilustracija dobra vijest za dio vozača Od utorka nove cijene na benzinskim postajama: Jedna vrsta goriva bit će jeftinija

Moguća promjena diplomatske strategije

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje tvrdilo je prošli tjedan da su "prilagodbe" diplomatskih ureda "dio redovitih poslova".

Ministarstvo nije razjasnilo koji su vanjski čimbenici potaknuli tu odluku niti je navelo na koliko će veleposlanstava to utjecati. Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje procjenjuje da Sjeverna Koreja trenutačno ima 53 diplomatska predstavništva, uključujući četiri koja će biti zatvorena.

Mnoge sjevernokorejske misije nalaze se u zemljama bivšeg istočnog bloka i nesvrstanim državama. Kroz te odnose, Sjeverna Koreja je kroz povijest nastojala izbjeći diplomatsku izolaciju putem međunarodnog priznanja i, s vremenom, ostvariti prihode u stranoj valuti.

Ali zastupnik Tae Yongho rekao je da nedavna zatvaranja signaliziraju pomak prema diplomatskoj strategiji koja je više usredotočena na supersile: "Sjeverna Koreja više ne želi očajnički potporu nesvrstanih zemalja ASEAN-a i Afrike na međunarodnoj sceni jer sada misli da može preživjeti samo od vojne i gospodarske suradnje s Kinom i Rusijom."

Pročitajte i ovo Izraelski vojnici kod granice s Gazom Iz minute u minutu FOTO Šef UN-a: "Gaza postaje groblje za djecu", Izraelska vojska: "Ulazimo u grad u roku od 48 sati"

Iako se trgovina Sjeverne Koreje tek treba oporaviti s obzirom na opsreg prije pandemije, njezino oslanjanje na Kinu prošle je godine zabilježilo najvišu razinu ikad, na 96,7 posto ukupne trgovine, prema KOTRA-i, trgovinskoj organizaciji koju financira južnokorejska vlada.

U međuvremenu, vlade SAD-a i Južne Koreje vjeruju da Sjeverna Koreja daje velike količine streljiva i druge vojne opreme Rusiji za rat u Ukrajini i da će zauzvrat vjerojatno dobiti ekonomsku i vojnu pomoć.

"DNRK sada isporučuje goleme količine topništva Putinovu režimu i čini se da se Pjongjang kreće prema sferi utjecaja Moskve", rekao je Young, misleći na službeni naziv Sjeverne Koreje Demokratska Narodna Republika Koreja: "Nažalost, to može ukazivati ​​na još više prema sebi usmjerenu Sjevernu Koreju koja je već prilično izolirana u međunarodnoj areni."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene