Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska će pokrenuti izviđačke letove nad Sirijom od utorak kao pripremu za moguće zračne udare protiv Islamske države, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande.


"Dao sam naputak ministru obrane da pokrene izviđačke letove u Siriji što bi zatim omogućilo zračne udare protiv islamske države", kazao je on. "U skladu s podacima koje prikupimo bit ćemo spremni za provođenje zračnih udara."

Vezani članci Testiranje vozača u Kentu Situacija na francusko-britanskoj granici se vraća u normalu: Masovno testiranje 15 tisuća vozača, pozitivnih tek 36 Slika nije dostupna 'DRSKO STAJALIŠE' 'Velika Britanija i Francuska imaju kolonijalističke planove'

Međutim, Francios Hollande je rekao da Francuska neće sama djelovati protiv te islamističke ekstremističke skupine te da ne planira poslati kopnene snage u Siriju.

Dok bi slanje kopnenih snaga bilo "nedosljedno i nerealno", izviđačke misije će pomoći Francuskoj da bude spremna na "terorističke" napade te da nadgleda stanje u zonama sukoba, kazao je Hollande.

Po njegovim riječima, uzrok sirijskog sukoba neće biti riješen sve dok predsjednik Bašar al Asad ne podnese ostavku.

"Bašar al Asad je odgovoran za situaciju u Siriji. On je taj koji je pucao na svoj vlastiti narod... On je taj koji je koristio kemijsko oružje", istaknuo je francuski predsjednik.

Cameron: Britanija u kolovozu izvela prvi napad u Siriji

Velika Britanija izvela je prvi zračni napad u Siriji ubivši vlastite državljane osumnjičene da su ratovali za takozvanu Islamsku državu, otkrio je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron o akciji za koju nije dobio odobrenje parlamenta.

Britanija redovito izvodi napade na mete u susjednom Iraku i bespilotnim letjelicama prikuplja informacije o IS-u, ali kao i neke druge zemlje članice koalicije protiv te radikalne islamističke organizacije nije napadala ciljeve u Siriji.

'Oko sebe sam vidjela samo potpuni strah, već sam izgubila jedno dijete..'

Cameron je rekao zastupnicima u ponedjeljak da je Britanija postupala u samoobrani i da je meta bio britanski državljanin te da je ubijen preciznim zračnim udarom britanskog vojnog zrakoplovstva u kolovozu.

U tom su napadu ubijene još dvije osobe koje su s njime putovale, također britanski državljani, rekao je.

"Reyaad Kahn ubijen je precizno pripremljenim napadom izvedenim bespilotnom letjelicom RAF-a 21. kolovoza, dok je bio u vozilu u pokrajini Raka", rekao je Cameron zastupnicima.

Objasnio je da je to terorist koji je prijetio Britaniji i "poduzeli smo akciju jer nije bilo alternative".

Cameron je ustvrdio da je zračni napad bio "potpuno zakonit" i da se prvi put u modernoj povijesti Velika Britanija poslužila vojnim sredstvom za takvu akciju u zemlji s kojom nije u ratu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook