Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sinn Fein priznao legitimnost sjevernoirske policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinn Fein, glavna katolička stranka Ulstera, pristala je u nedjelju, u povijesnom glasovanju, priznati legitimnost sjevernoirske policije, javlja AFP.

Tijekom konferencije u Dublinu, izaslanici Sinn Feina masovno su se izjasnili u korist stranačkog priznavanja legitimnosti PSNI-ja (Police Service of Northern Ireland).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako bi ojačali napade na Britance Republikanski disidenti osnovali novu IRA-u Slika nije dostupna Izrael izveo vojni napad na Siriju

U prošlosti katolici su uvijek smatrali da je policija bila pristrana
u korist protestanata.

Oko 2.500 članova Sinna Feina okupilo se u nedjelju u Dublinu kako bi glasovali o tome hoće li priznati legitimitet sjevernoirskoj policiji, u kojoj 80 posto pripadnika čine protestanti.

Čelnik Sinna Feina Gerry Adams pozvao je izaslanike Sinna Feina da glasuju za priznanje tih snaga i da se pripreme za podjelu vlasti s protestantima. 

Unionisti, naime, kao ključan uvjet za sudjelovanje u
vlasti zahtijevaju priznanje sjevernoirskih snaga reda.

Velika Britanija i Republika Irska odredile su rok do 26. ožujka kako bi se sjevernoirske stranke dogovorile o podjeli vlasti između protestantske većine koja želi sačuvati povijesne veze s Ujedinjenim Kraljevstvom i katoličke manjine koja zagovara pripojenje Dublinu.

Skupština i vlada u Belfastu koji su uspostavljeni povijesnim
sporazumom na Veliki petak 1998. raspušteni su 2002. godine zbog neslaganja protestanata i katolika.

Prije glasovanja, čelnici Sinn Feina pozvali su na podržavanje
prijedloga koji je izazvao podjele unutar republikanskog pokreta.

Predsjednik Sinn Feina Gerry Adams i njegov glavni pregovarač Martin McGuinness primili su prijetnje smrću, a disidentske republikanske skupine izložile su ispred kongresnog centra gdje se održavala konferencija natpis "Da britanskom povlačenju - Ne britanskoj policiji".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene