Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor o datumu

Sinn Fein će nastaviti pregovore o sjevernoirskom pravosuđu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinn Fein će se vratiti pregovorima s partnerima s kojima dijeli vlast u Sjevernoj Irskoj kako bi utvrdio datum prebacivanja policijskih i pravosudnih vlasti s Londona na Belfast, rekao je predsjednik te stranke.

Predsjednik Sinn Feina Gerry Adams trebao je u četvrtak razgovarati s Demokratskom unionističkom strankom (DUP) ali je napustio pregovore, prvi puta otkako su prije mjesec dana započeli razgovori.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova" Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

Spor o datumu preuzimanja odgovornosti za redarstvo i pravosuđe doveo je odnose Sinn Feina i DUP-a na rub prekida što bi ugrozilo osjetljivu ravnotežu podjele izvršne vlasti u Belfastu. Sinn Fein želi ovlasti prebaciti što prije i optužio je DUP da odugovlači.

Sporazum bi Sjevernoj Irskoj dao prvog ministra pravosuđa i predstavljao najveći korak otkako je 1998. zaključen mirovni sporazum koji je okončao tri desetljeća nasilja između katolika i protestanata u kojem je život izgubilo 3.600 ljudi. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene