Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljeni šefovi država

Ivana Petrović iz Münchena: "Macron je zaoštrio retoriku, rekao je da se Ukrajini mora pružiti maksimalna vojna potpora"

Ruska invazija na Ukrajinu glavna je tema Münchenske sigurnosne konferencije. Skup koji je okupio četrdesetak šefova država i vlada prate snažne mjere sigurnosti. Najavljeno je više prosvjeda među kojima i oni zbog klimatskih promjena te rata u Ukrajini.

Ruski dužnosnici nisu pozvani na konferenciju, prvi put u protekla dva desetljeća. Konferenciju je videoobraćanjem otvorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Pozvao je na ubrzanje strane vojne pomoći.

Iz Münchena je o tijeku konferencije izvjestila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Ruska invazija na Ukrajinu i kompletna promjena karte nove sigurnosne arhitekture su tema svih panela konferencije. Govorit će se i o odnosu Amerike i Kine", rekla je.

"Njemački kancelar Olaf Scholz je na otvaranju konferencije rekao da je Njemačka predvodnica. Pozvao je sve partnere da im se pridruže u slanju tenkova Ukrajini i da se svi ujedine oko tog pitanja čime je izašao iz svojih ustavnih načela", dodala je Petrović i navela da je Scholz upozorio kako se "Europa mora pripremiti na dugotrajan i iscrpljujući rat".

Pročitajte i ovo Okupljanje političkih lidera u Münchenu - 3 Ukrajina je glavna tema Svjetski lideri u Münchenu, Zelenski poručio: "Dok mi pregovaramo, Kremlj razmišlja o načinima gušenja Moldavije"

"Francuski predsjednik Emmanuel Macron zaoštrio je retoriku. Rekla bih da je riječ o njegovom nekom repozicioniranju za budućnost. Rekao je da se Ukrajini mora pružiti maksimalna vojna potpora i da samo invazija ukrajinske vojske može dovesti ruskog predsjednika Vladimira Putina za stol. Otvorio je i pitanje obrambene sposobnosti Europe i obrambenog suvereniteta koji je potreban Europskoj uniji", rekla je.

Pročitajte i ovo Klimatski aktivisti, Njemačka PONOVO REMETE MIR GRAĐANA Incident u zračnoj luci: Klimatski aktivisti sjeli na asfalt i blokirali pistu na minhenskom aerodromu

Petrović navodi da će na konferenciji biti govora i o zemljama iz našeg okruženja.

"Bit će govora o kompatibilnosti NATO-a i Europske unije. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt naveo je vojnu misiju u BiH Alteu kao izvrstan primjer suradnje EU i NATO saveza. U subotu će biti okrugli stol o stanju na Balkanu, na njemu će sudjelovati i premijer Andrej Plenković", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene