Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prikaz vojne moći

Što je to oko vrata? Supruga sjevernokorejskog čelnika nosila je bizaran modni detalj na raskošnoj vojnoj proslavi

Kim Jong-un i njegova obitelj - 5
Kim Jong-un i njegova obitelj - 5 Foto: AFP
Supruga Kim Jong Una nosila je privjesak u obliku najveće sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete uoči vojne parade kako bi se pohvalila nuklearnom moći režima Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja na noćnoj paradi prikazala je svoj nuklearni arsenal, s više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada prije, izvijestili su u četvrtak državni mediji.

Parada je održana u srijedu, na 75. godišnjicu osnutka vojske Sjeverne Koreje, izvijestila je novinska agencija KCNA. Vođa Kim Jong Un nazočio je paradi sa svojom kćeri, koja bi jednog dana mogla naslijediti oca na čelu te nasljedne diktature.

Pažnju na društvenim mrežama privukla je supruga Kim Jong Una, Ri Sol Ju i njezin neobičan detalj oko vrata.

Mnogi smatraju da je Ri Sol Ju oko vrata nosila lančić s privjeskom navodno najjačeg i najvećeg sjevernokorejskog oružja, rakete Hwasong-17, piše Daily Mail.

"Nosi li ona oko vrata stvarno to što mislim da nosi?", "Nađite si ženu koja će vas podržavati kao što ona podržava Kima, pogledajte što ima oko vrata", neki su od komentara na Twitteru.

S interkontinentalnim balističkim projektilima Sjeverna Koreja prikazala je najveće nuklearne kapacitete dosad, a na paradi se moglo vidjeti i taktičko nuklearno naoružanje.

Kim Jong-un i njegova obitelj - 5 Interkontinentalna balistička raketa - 1 Foto: AFP

Snimke koje su objavili državni mediji pokazuju 11 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17, za koje se smatra da s nuklearnom bojevom glavom mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu.

Raketa Hwasong prvi put je testirana prošle godine.

Pjongjang i dalje razvija svoj program balističkih projektila, testirajući sve veći broj naprednih raketnih sustava usprkos rezolucijama i sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

"Sjeverna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa. Poruka koju Pjongjang šalje međunarodnoj zajednici pokazivanjem svojih kapaciteta odvraćanja i prisile najvjerojatnije će doći u obliku testiranja navođenih projektila na kruto gorivo i detonacijom minijaturne nuklearne naprave", rekao je profesor Leif-Eric Easley sa sveučilišta Ewha u Seulu.

Kim Jong-un i njegova obitelj - 5 Interkontinentalna balistička raketa - 2 Foto: AFP

Razvijanje ICBM-a na kruto gorivo jedan je od ključnih ciljeva Sjeverne Koreje. Takve nuklearne projektile teže je uočiti i uništiti tijekom sukoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene