Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodio dvostruki život

Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

Francois Verove
Francois Verove Foto: Platforma X screenshot/AFP
Francoisa Verovea policija je lovila zbog silovanja i ubojstava djece i odraslih u Parizu tijekom 1980-ih, a 2019. sudjelovao je u francuskom kvizu "Svatko želi zauzeti njegovo mjesto".

Francuski serijski ubojica pojavio se u TV kvizu dok ga je policija lovila zbog silovanja i ubojstava djece i odraslih u Parizu tijekom 1980-ih. Francois Verove 2019. sudjelovao je u francuskom kvizu "Svatko želi zauzeti njegovo mjesto", smijao se i šalio s voditeljem dok je odgovarao na pitanja općeg znanja.

Tijekom gostovanja u kvizu Verove je djelovao opušteno dok je razgovarao s voditeljem i zaradio pljesak publike u studiju.

No umirovljeni policajac nije bio samo običan građanin - Verove je u tom trenutku bio u bijegu od policije duže od 30 godina i skrivao im se ispred nosa.

Verove (59) opisan je kao istaknuti član zajednice u La Grande-Motteu u južnoj Francuskoj, gdje je živio sa suprugom i djecom.

Njegova zlokobna prošlost izišla je na vidjelo tek nakon što se ubio 2021. godine, a francuska policija povezala ga je s 31 silovanjem i ubojstvom u Parizu od 1980-ih do 1994.

Njegov televizijski nastup, koji je razotkriven u francuskom časopisu Marianne, smatra se pokazateljem da Verove nije pokušao sakriti svoj identitet - unatoč tomu što je policija imala skicu koja je podsjećala na njega, kao i sumnju da je počinitelj bio policajac, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija neuništivi humor "Malo duže trajao od zadnjeg seksa"; "Cijela se Juga probudila prije nas": Urnebesni komentari Crnogoraca nakon potresa

U svom najozloglašenijem slučaju bio je osumnjičen za silovanje i ubojstvo 11-godišnje djevojčice Cecile Bloch, koja je pronađena mrtva u podrumu pariške zgrade u kojoj je živjela 1986. godine.

Francois Verove Zgrada gdje je pronađeno tijelo 11-godišnje Cecile Bloch Foto: Afp

Poznato je da je silovao najmanje dvoje druge djece. Vjeruje se i da je 1987. godine nasmrt zadavio par u Maraisu, središnjoj četvrti francuskoga glavnog grada.

Tijekom godina istražitelji su došli do uvjerenja da je osumnjičenik možda bio dio žandarmerije - oružanih snaga zaduženih za unutarnju sigurnost - u vrijeme zločina, nakon što su žrtve rekle da im je pokazao svoju policijsku značku.

Verove je bio bivši žandar, koji je kasnije postao policajac, a zatim otišao u mirovinu. Potom je postao lokalni vijećnik u južnoj Francuskoj.

  Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 1 Užas u Erdutu Napravili kaos na groblju, najgori stradala posljednja počivališta dviju djevojčica: "To može samo nečovjek napraviti"

Istražitelji su utvrdili DNK profil osumnjičenika i, u mjesecima prije njegove smrti u rujnu 2021. istražni sudac je započeo ispitivanje oko 750 žandara koji su u to vrijeme bili raspoređeni u regiji Pariza.

Jedan od njih bio je i Verove, kojemu je 24. rujna poslan poziv da se javi na ispitivanje 29. rujna, no potom mu je supruga tri dana nakon poziva prijavila nestanak.

Ubio se u unajmljenom stanu u Grau-du-Roi, ribarskom mjestu na obali Sredozemnog mora, a ostavio je pisano priznanje u kojem je supruzi rekao da je "nosio ludi bijes koji je od njega napravio kriminalca".

"Bilo je trenutaka kada to nisam mogao podnijeti i morao sam uništiti, okaljati, ubiti nekoga nevinog."

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Nakon snažnog potresa u Crnoj Gori deseci naknadnih udara: ''Ne možemo reći što će biti''

Verove je u pismu također spomenuo porive iz prošlosti, ali je dodao da ih je s vremenom stavio pod kontrolu.

Priznao je ubojstva bez navođenja pojedinosti o žrtvama ili okolnostima i rekao je da nije počinio zločine nakon 1997. godine. Priznanje ubojstva nije sadržavalo nikakve pojedinosti, rekli su tužitelji.

Policija je uzela uzorak DNK-a  s njegova tijela i otkrila da odgovara genetskom profilu pronađenom na nekoliko mjesta zločina.

Još 1986. godine policija je objavila skicu temeljenu na izjavama svjedoka na kojoj se vidi muškarac star oko 25 godina, svjetlosmeđe kose i s vidljivim tragovima akni na licu.

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Odvjetnik Cecileine obitelji Didier Seban zahvalio je policiji na njihovu radu, ali je također rekao da je bolno znati da je kriminalac svoje tajne odnio sa sobom. Njezin polubrat Luc Richard bio je među stanovnicima koji su se prisjetili da su vidjeli čovjeka s licem punim ožiljaka od akni na dan zločina u njihovoj stambenoj zgradi u Parizu.

Tada mladić, koji je pomogao policiji nacrtati skicu osumnjičenika, rekao je da je bio u liftu s čovjekom koji se činio vrlo sigurnim u sebe.

Francois Verove Bernard Cousin, svjedok koji je pronašao Cecile Bloch Foto: Afp

Tijekom intervjua 2015. prisjetio se: "Rekao mi je nešto poput, 'Želim vam jako, jako dobar dan'."

Prema pisanju lista Le Parisien, Verove je također osumnjičen za još jedno ubojstvo u blizini Pariza, 19-godišnje Karine Leroy, 1994. godine u gradu Meaux.

Njegova udovica, koja nije imenovana, rekla je da nikada nije sumnjala da njezin suprug vodi dvostruki život i da je silovao i ubio desetke djece i odraslih. Rekla je da je čak i nakon što mu je rečeno da će morati dati uzorak DNK-a, zajedno s ostalim stotinama policajaca stacioniranih u Parizu 1980-ih kada su se napadi dogodili, njegovo ponašanje ostalo nepromijenjeno.

Na dan kada se ubio Verove je skuhao ručak, odspavao uobičajeno tijekom popodneva i rekao supruzi da ide na vožnju biciklom prije nego što je njegovo tijelo pronađeno u unajmljenom stanu u susjednom gradu.

Francois Verove Zgrada gdje je pronađeno tijelo 11-godišnje Cecile Bloch Foto: Afp

Na snimci njegova nastupa u kvizu 2019., Verove je predstavljen kao "François iz La Grande-Mottea".

Voditelju i publici u studiju ispričao je o svojoj karijeri policajca, uključujući i to kako je 1980-ih na konju patrolirao parkom Bois de Boulogne u Parizu. Na prvo pitanje o tome koji će novi sport biti uključen u Olimpijske igre 2024. godine u Parizu rekao je da je to skvoš, ali točan odgovor bio je breakdance. Zatim su ga pitali o cijepljenju protiv tuberkuloze, ali ponovno nije dao točan odgovor, pa je eliminiran iz emisije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene