Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Vagnerovci napreduju prema Bahmutu: Zauzeto selo na sjeveru opkoljenog grada

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Osnivač ruske skupine Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u nedjelju da su pripadnici te plaćeničke skupine zauzeli selo Hrasnu Horu, na sjevernom rubu opkoljenoga grada Bahmuta u ukrajinskoj regiji Donecku. Također je rekao da će Rusiji trebati dvije godine da u potpunosti uspostavi kontrolu nad Doneckom i Luhanskom.

Šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin u audioporuci koju je objavio njegov ured na Telegramu Prigožin je rekao: "Danas su jurišne snage privatne vojne tvrtke Wagnera zauzele naselje Hrasnu Horu."

Prigožin je također objavio kratki video u kojem se vide pripadnici Wagnera na ulazu u Hrasnu Horu, u kojoj je prije rata živjelo 600 stanovnika. Reuters nije mogao neovisno provjeriti je li selo zauzeto.

Prigožin je također rekao je će Rusiji trebati dvije godine da u potpunosti uspostavi kontrolu nad Doneckom i Luhanskom, dvjema regijama na istoku Ukrajine.

"Koliko ja razumijem, mi moramo osvojiti republike Doneck i Luhansk i u principu će to zasad odgovarati svima", rekao je te dodao da bi to moglo trajati godinu i pol do dvije, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska: Ilustracija - 3 VOJARNE OTVORILE VRATA Nitko neće u vojnike: Država našla ideju kako privući mlade, a ministar krivca vidi u jednoj osobi

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Rat u Europi Rusi su spremni na pregovore uz jedan uvjet, ali im Ukrajinci poručili: "Ne dolazi u obzir"

Ruski predsjednik Vladimir Putin u rujnu je formalno anektirao spomenute regije, kao i Herson i Zaporižju. Time je prekršio međunarodne zakone, a mnoge države ne priznaju aneksiju.

"Moramo doći do Dnjepra, ali za to će trebati oko tri godine", rekao je Prigožin.

Wagner u Ukrajini ima 50.000 ljudi

Wagner, nekoć tajnovita plaćenička skupina koja se borila za moskovske saveznike u Africi i na Bliskom istoku, mjesecima je predvodila napad na Bahmut, ostvarujući male, ali stalne uspjehe u bitki koja bjesni od prošlog ljeta.

Sjedinjene Države proglasile su u siječnju Wagner transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za rašireno kršenje ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Ilustracija "POJAVIT ĆE SE NOVI VOĐA" Odbjegli vagnerovac otkriva stravične detalje: "Bili su brutalni, pred pridošlicama bi strijeljali one koji se nisu htjeli boriti"

Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali službene ruske brojke objavljene u studenom pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.

Pročitajte i ovo Logo grupe Wagner u Beogradu DAN NAKON PRIJAVE Oglasio se osnivač Wagnera: ''Ja ne regrutiram Srbe''

SAD procjenjuje da Wagner ima oko 50 tisuća ljudi raspoređenih u Ukrajini, uključujući 40 tisuća osuđenika regrutiranih iz ruskih zatvora.

Paravojna skupina Wagner djeluje u brojnim zemljama Afrike, uglavnom u borbi protiv pobunjenika. Pošto je proteklih mjeseci Prigožin videosnimkama pokušavao motivirati zatvorenike iz ruskih kaznionica da se pridruže njegovim borcima u Ukrajini, prošli tjedan je ustvrdio da je skupina prestala regrutirati zatvorenike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene