Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži nastavak istrage

Šef vojnog projekta za istraživanje NLO-a: Oni postoje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robert Friend je pet godina proveo na čelu Projekta Plava Knjiga i ne slaže se sa zaključcima koji minoriziraju izvještaje o letećim tanjurima.

Priče o NLO-ima, letećim tanjurima i malim zelenima nerijetko se vezuju uz likove sumnjivog kredibiliteta, no kada o toj materiji progovori nekadašnji visokorangirani američki vojnik, koji je k tome pet godina bio direktor vladinog projekta istraživanja NLO-a, njegove riječi vrijedi poslušati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Probudilo zanimanje javnosti VIDEO Novi zaplet u desetljećima staroj priči o obdukciji izvanzemaljaca! Slika nije dostupna Otvoren tajni arhiv Doznajte tajnu zašto leteći tanjuri nisu postali svakodnevica!

Umirovljeni pukovnik američkog vojnog zrakoplovstva Robert Friend (92) bio je na čelu Projekta Plava knjiga od 1958. do 1963., a na upravo završenom simpoziju u Las Vegasu iznio je neke tvrdnje koje odstupaju od službenih zaključaka o NLO-ima.

>> VIDEO Snimke NLO-a na Marsu koje je snimio Curiosity!

Na temelju razgovora s brojnim vojnim pilotima koji su prijavljivali da su vidjeli nepoznate leteće objekte, Friend je zahtijevao od drugih institucija, uključujući i tada tek osnovanu NASA-u, da detaljnije istraže o čemu je zapravo riječ. Svi su ga redom odbili, a konačni službeni zaključak objavljen u Plavoj knjizi bio je da "NLO-i ne predstavljaju nikakvu opasnost za nacionalnu sigurnost" te da nema dokaza da je riječ o bilo čemu što bi upućivalo na nekakvu naprednu tehnologiju.

Taj je zaključak osvanuo 1969., šest godina nakon Friendovog odlaska s mjesta direktora projekta, a on sada tvrdi da se s napisanim baš i ne slaže. Njegov bliski suradnik i nekadašnji glasnogovornik pukovnik William Coleman tijekom pilotske karijere osobno je imao bliski susret s, kako on kaže, "klasičnim letećim tanjurom". Na istom simpoziju u Vegasu opisao je letjelicu promjera 20-ak metara koja se silovitom brzinom spustila do tla, da bi zatim, uz veliki oblak prašine, još brže odletjela u svemir.

Ne vjerujem da su nas posjetili, ali istraživanje mora ići dalje

Novinar Huffington Posta pitao je Frienda je li možda američka vojska u to doba imala kakvih sličnih, javnosti nepoznatih letjelica, a odgovor je bio kratko i jasno "ne".

Premda prihvaća mogućnost da u svemiru nismo sami, Friend ipak ne želi brzati sa spektakularnim zaključcima o naprednim civilizacijama koje su nas možda posjetile. "Vjerujem li da su nas posjetili? Ne. Teško mi je zamisliti na koji bi način preživjeli 22 godine putovanja svemirom. Koliko bi im hrane trebalo? Koliko goriva, kisika ili drugih stvari potrebnih za život?"

Doduše, ako bi doista bila riječ o naprednim civilizacijama, onda i nije sasvim nemoguće zamisliti da su pronašli naćin kako nadići ove, ljudskoj rasi još uvijek teško premostive prepreke. U svakom slučaju, 92-godišnji pukovnik priželjkuje i smatra nužnim nastavak istrage o NLO-ima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene