Obavijesti Video Pretražite Navigacija
umrlo više od 200 djece

Osuđeni na zatvorske kazne: Direktor i zaposlenici kažnjeni zbog toksičnog sastojka u sirupu protiv kašlja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Šef i još tri zaposlenika indonezijske tvrtke čiji se sirup protiv kašlja povezivao sa smrću više od 200 djece osuđeni su na zatvorsku kaznu. Izrečene su im dvije godine zatvora i novčana kazna od milijardu indonezijskih rupija (59.409 eura).

Tvrtka Afi Farma optužena je za proizvodnju sirupa protiv kašlja koji sadrže prekomjerne količine otrovnih tvari. Odvjetnik tvrtke rekao je da su zanijekali nemar i da tvrtka razmatra hoće li se žaliti.

Tužitelji su tražili zatvorsku kaznu do devet godina za izvršnog direktora Afi Farme, Ariefa Prasetyu Harahapa, i po sedam godina za ostale optuženike.

Državni tužitelj rekao je da je tvrtka između listopada 2021. i veljače 2022. primila dvije serije propilen glikola koji se koristi za izradu sirupa protiv kašlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm VIDEO Olujni udari juga zahvatili Jadran: Lokalno pale velike količine kiše

Te su serije sadržavale 96 do 99 posto etilen glikola, rekao je tužitelj. Obje tvari mogu se koristiti kao dodaci otapalima. Dok je propilen glikol netoksičan i široko se koristi u lijekovima, kozmetici i hrani, etilen glikol je toksičan i koristi se u bojama, olovkama i tekućini za kočnice, piše BBC.

Tvrtka nije testirala sastojke korištene u sirupu protiv kašlja i umjesto toga se oslanjala na certifikate kvalitete i sigurnosti od svog dobavljača, rekli su tužitelji.Odvjetnik Afi Farme, Samsul Hidayat, rekao je za BBC da indonezijski regulator lijekova nije zahtijevao od proizvođača lijekova da provode rigorozno testiranje sastojaka.

Pročitajte i ovo Bombardirani izbjeglički kamp u Gazi Pratite iz minute u minutu FOTO Glasnogovornik izraelske vojske: "Opkolili smo Gazu. Radimo na lociranju i neutraliziranju podzemne infrastrukture"

Pročitajte i ovo Superizborno kadroviranje - 1 Političko kadroviranje Kadrovska superkrižaljka u superizbornoj godini: "Mudro bi bilo pričekati jer sve drugo bila bi politička travestija"

Sudac Okružnog suda Kediri proglasio je četvoricu optuženika krivima za namjernu proizvodnju farmaceutskih proizvoda koji nisu udovoljili sigurnosnim standardima.

Slučaj dolazi u trenutku kada diljem svijeta rastu napori da se pooštri nadzor nad lancima opskrbe lijekovima nakon trovanja.

Od 2022. više od 200 indonezijske djece, od kojih je većina bila mlađa od pet godina, umrlo je od akutnog zatajenja e bubrega povezanog s spornim sirupom protiv kašlja. Oko 100 smrtnih slučajeva zabilježeno je u Gambiji i Uzbekistanu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenja o šest sirupa protiv kašlja proizvedenih u Indiji i Indoneziji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene