Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni meteoalarm

VIDEO Olujni udari juga zahvatili Jadran: Lokalno pale velike količine kiše

Aktualno Galerija Upozorenja za četvrtak Upozorenja za četvrtak Foto: DHMZ/Screenshot Vremenska prognoza za petak Vremenska prognoza za petak Foto: DHMZ/Screenshot Upozorenja za petak Upozorenja za petak Foto: DHMZ/Screenshot Vremenska prognoza za četvrtak Vremenska prognoza za četvrtak Foto: DHMZ/Screenshot +3 Ilustracija Galerija 1/8 >>
Državni hidrometeorološki zavod upalio je meteoalarme za četvrtak i petak. Provjerite kakva je situacija kod vas.

 

  • upaljeni meteoalarmi

  • u Sloveniji se očekuju poplave

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:12 Olujno jugo puše i u Splitu.

 

22:45 Jaki naleti vjetra uzburkali su more i u Voloskom. 

22:35 Olujni udari juga i južnog vjetra zahvatili su Rijeku i okolicu. Lokalno je danas palo do 70 mm kiše, a oborine tek stižu ove noći, piše RiMeteo.

22:25 Na X-u je objavljena fotografija ogromnih valova koji su zapljusnuli opatijsku rivu. "Noćno kupanje", napisao je korisnik društvene mreže.

18:02 Prognostičari DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite u četvrtak poslijepodne.

Za dio Hrvatske za sutra je izdano narančasto upozorenje zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih mjerodavnih službi susjednih zemalja, u četvrtak tijekom popodneva i večeri, kao i tijekom noći na petak doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tijekom petka.

Najveće oborine prilikom prolaska te ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

Na ostalom području Hrvatske očekuje se od 30 do 65 milimetara kiše, ali se lokalno očekuju i olujna nevremena uz jake pljuskove i umjerene oborine koje mogu prouzročiti bujične poplave, naročito na gradskim područjima vrlo opasne urbane poplave.

Velike količine oborina očekuju se također i na području susjedne Slovenije, gdje će prilikom prolaska ciklone (četvrtak popodne i večer te petak ujutro) pasti od 50 do 150 milimetara kiše.

Prognozirane količine oborina prvenstveno će prouzročiti brz i velik porast manjih bujičnih vodotoka, kao i odvodnih kanala unutar urbanih područja.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručili su da Operativni centar prognoze DHMZ-a prosljeđuje putem županijskih centara 112 žurnim službama i lokalnim stožerima civilne zaštite, kako bi se na vrijeme osigurale sve potrebne mjere za moguću provedbu aktivne obrane od poplava u narednim danima.

Jak vjetar

14:30 U četvrtak se očekuje djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega. Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom.

Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti između 17 i 22 °C.

Ilustracija Vremenska prognoza za četvrtak (Foto: DHMZ/Screenshot)

14:20 Državni hidrometeorološki zavod upalio je upozorenja za istočne dijelove te jug zemlje zbog jakog vjetra. Tako su u žutome gospićka, riječka, kninska, splitska regija te srednja i južna Dalmacija. Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te sjevernu Dalmaciju upaljeno je narančasto upozorenje.

Pročitajte i ovo Bombardirani izbjeglički kamp u Gazi Pratite iz minute u minutu FOTO Glasnogovornik izraelske vojske: "Opkolili smo Gazu. Radimo na lociranju i neutraliziranju podzemne infrastrukture"

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već generirali ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", naveli su iz DHMZ-a.

Ilustracija Upozorenja za četvrtak (Foto: DHMZ/Screenshot)

14:10 Promjenljivo i razmjerno vjetrovito očekuje se u petak. U prvom dijelu dana jače naoblačenje sa zapada uz kišu te pljuskove s grmljavinom. Osobito izraženi bit će na Jadranu i uz njega, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sunčanije, ali ne i posve stabilno. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, u gorju i na Jadranu s olujnim udarima, slabjet će u drugom dijelu dana. Temperatura na kopnu većinom od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

Ilustracija Vremenska prognoza za petak (Foto: DHMZ/Screenshot)

Za petak su upaljena upozorenja za cijelu zemlju. Prvo je DHMZ upalio žuti meteoalarm za osječku, zagrebačku, karlovačku regija te južnu Dalmaciju su zbog jakog vjetra, grmljavinskog nevremena te kiše, te narančasti za gospićku, riječku, splitsku, kninsku regiju te srednju i sjevernu Dalmaciju. 

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću.

Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", najavili su iz DHMZ-a.

Ilustracija Upozorenja za petak (Foto: DHMZ/Screenshot)

Kasnije su podigli stupanj upozorenja za riječku, splitsku te kninsku regiju na crveno zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i mogućom tučom. Vrijeme je u tim regijama izuzetno opasno.

Ilustracija DHMZ izdao nova upozorenja za petak (Foto: DHMZ/Screenshot)

Pogoršanje prognoza

14:00 Slovenski mediji javljaju da su se pogoršale prognoze u njihovoj zemlji. Najviše oborina očekuje se na području zapadnih i južnih planinskih barijera.

Zbog velikih količina padalina očekuje se povećanje vodostaja rijeka, a bujice će uzrokovati i poplave.

"Ovog puta situacija će biti ozbiljnija i intenzivnija, pa ima smisla uzeti u obzir prognoze državnih institucija", javlja Neurje.si.

Očekuje se da će najveća količina oborina pasti do petka ujutro, preporuke tamošnjem stanovništvu su da se pripreme na obilne kiše.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene