Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Trauma na Tajvanu

Djeca u vrtiću dobivala "nepoznati napitak": Šokirani roditelji primijetili simptome odvikavanja od droga

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Djelatnici vrtića na Tajvanu djeci su davali sirupe koji sadrže psihoaktivne tvari. To su prvi otkrili roditelji koji su tijekom dugačkih praznika primijetili da djeca pokazuju simptome odvikavanja od droga, a u razgovoru s djecom saznali su da su u vrtiću dobivala "nepoznati napitak".

Zaposlenici vrtića u tajvanskom New Taipei Cityju optuženi su da su djeci davali sirup za kašalj koji sadrži fenobarbital i benzodiazepin.

Policija već tjednima istražuje slučaj i objavila je da još uvijek nije razjašnjeno zašto je djeci davan sirup. Skandal je izazvao prosvjede ispred zgrade vlade, gdje su se stotine ljudi u subotu okupile i pozvale na veću transparentnost istrage.

Pročitajte i ovo Podmornica OceanGate - 7 Zaron do Titanica Utrka s vremenom, kisika je sve manje: Čak i da izrone, posada podmornice ne može izaći sama

Zbog sve većeg pritiska javnosti bolnica u Taipei Cityju počela je raditi testove da bi se utvrdilo ima li u krvi djece tragova sedativa. Ta mjera uvedena je nakon skandala u svibnju, kada su roditelji djece koja pohađaju privatni vrtić otkrila da osoblje djeci redovito daje "nepoznate droge".

Mike, otac petogodišnjeg djeteta, rekao je BBC-ju da su roditelji tijekom dugih školskih praznika primijetili simptome povezane s odvikavanjem od droge.

"Neki su djeca tijekom praznika postala iritabilna, neumorna i vrištala su dok su spavala, čak su i plakala zbog grčeva u nogama", ispričao je. Nakon što su razgovarali s njima, roditelji su otkrili da su djelatnici vrtića djeci davali "nepoznati napitak".

Pročitajte i ovo Ilustracija Noć uz sirene Rusija pokrenula masovnu ofenzivu!: "Još jedan veliki zračni napad na glavni grad"

Roditelji su žalbe podnijeli i u travnju i u svibnju, a nakon što one nisu prestale stizati ni u lipnju, lokalne su vlasti pokrenule istragu. Otkriveno je da najmanje osmero djece u krvi ima tragove psihoaktivnih droga fenobarbitala i benzodiazepina.

Vrtiću koji je u centru skandala naređeno je zatvaranje, a upraviteljima je određena kazna od 150.000 tajvanskih dolara, tj. 4400 eura. Ravnatelj i četiri djelatnika uhićeni su i ispitani u policiji te im je nakon toga određena jamčevina i pušteni su da se brane sa slobode.

U ponedjeljak je sličan slučaj ponovo šokirao javnost. U gradu Kaohsiungu otkriveno je da su četiri liječnika oko 20 djece neopravdano dali fenobarbital. Zbog toga im zabranjeno raditi na šest mjeseci i kažnjeni su s 1,4 milijuna tajvanskih dolara, odnosno s nešto više od 40 tisuća eura.

Inače, lijekovi koji sadrže fenobarbital uglavnom se koriste za liječenje epilepsije i kiruršku anesteziju te je do njih teško doći. Benzodiazepin je lijek koji se najčešće koristi za liječenje anksioznosti. Oba lijeka izazivaju tešku ovisnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene