Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinama sporila s Bruxellesom

Poljska će promijeniti postupak imenovanja sudaca koji je donijela prošla vlada

Poljski ministar pravosuđa Adam Bodnar
Poljski ministar pravosuđa Adam Bodnar Foto: Afp
Poljski ministar pravosuđa Adam Bodnar predstavio je zakon čiji je cilj promjena metode izbora sudaca koju je uvela prošla vlada i zbog toga se sporila s Europskom unijom.

Bivša vlada stranke Pravo i pravda (PiS) godinama se sporila s Bruxellesom zbog svojih pravosudnih reformi za koje je Europska unija smatrala da ugrožavaju vladavinu prava, zbog čega su Poljskoj zamrznute milijarde eura europskih sredstava.

Proeuropske stranke, predvođene bivšim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, 15. prosinca su pobijedile na izborima i završile osam godina vladavine PiS-a. Novi premijer Tusk obećao je vratiti pristup države europskim sredstvima.

Pročitajte i ovo Ulica s različitim stopama poreza - 4 Bizarnosti porezne reforme Kolika će vam biti plaća moglo bi ovisiti u kojem dijelu ulice živite: "Bilo bi smiješno da nije žalosno"

Jedno od ključnih točaka spora PiS-a i Bruxellesa bila je procedura imenovanja sudaca koje su kritičari smatrali politiziranom. Europski sud za ljudska prava (ECHR) i Sud Europske unije (CJEU) također su ukazali na nepravilnosti u proceduri koju je donijela bivša vlast.

Bodnar predlaže da članove Državnog sudbenog vijeća (KRS) biraju drugi suci, a da su suci koje je ono ranije nominiralo izuzeti iz tog procesa.

Pročitajte i ovo Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 3 Izvana gladac, iznutra jadac Velebno zdanje rupa je bez dna: ''U podrumu nema gljiva, ali nema ni nas u podrumu''

"Prema našem mišljenju, takav zakon u skladu je s ustavom i međunarodnim sporazumima koji se odnose na Poljsku, te će zadovoljavati standarde iz presuda ECHR-a i CJEU-a", rekao je zamjenik ministra Dariusz Mazur.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene