Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljena zabrana

Odzvonilo je apartmanima unutar zidina? "U povijesnoj jezgri niti jedan, nisu potrebni"

Aktualno Galerija Dubrovnik i apartmani - 1 Dubrovnik i apartmani - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik i apartmani - 2 Dubrovnik i apartmani - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik i apartmani - 3 Dubrovnik i apartmani - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik i apartmani - 4 Dubrovnik i apartmani - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovnik i apartmani - 5 Galerija 1/5 >>
Svi oni koji su planirali otvoriti apartman unutar dubrovačkih zidina to za dva mjeseca više neće moći najavio je to dubrovački gradonačelnik u nedjelju u Dnevniku Nove TV, čija je ekipa provjerila što na to kažu građani, ali i oporba pred koju takav Plan i dokument tek treba doći i Gradsko vijeće treba ga izglasati.

Oko tisuću stanovnika ostalo je u UNESCO-voj zaštićenoj baštini. Zabranama novih apartmana mnogi se raduju. Oni koji negoduju pred kamere i nisu htjeli.

"Da, podržavam", "Super", "Naravno da podržavam", "Svatko sebi nalazi najbolji i najlakši put kako da živi i zaradi za život", "Moja kuća u kojoj sam prije imao četiri susjeda sada sam samo ja", samo su neke od reakcija građana.

Apartmani s ukupno tri tisuće kreveta, trostruko ih je više nego stanovnika. No, što s onima koji tek planiraju otvoriti apartmane, onima koji su već uložili u kupnju nekretnine, ili su je naslijedili, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Pročitajte i ovo Zagađivanje jame; ilustracija - 3 Prva presuda u povijesti Vlasnica ugostiteljskog objekta godinama bacala smeće u speleološki objekt: Otkrio je jedan detalj

"Ovdje govorimo o jednom općem upravnom postupku koji ima svoje rokove i u tom roku Ured mora ili ne mora kategorizirati nešto. Neće nekom pomoći ako nekome za golu građevinu koja nije ni blizu kategorizacije podnosi zahtjev neće mu to pomoći", poručio je Ivo Klaić iz Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more.

Već sada uredi bilježe više zahtjeva za dozvole nego u prošlim godinama. Najave ograničenja i novi zakon o turizmu neke je požurio, a dubrovačka oporba se pita čemu sada žurba kada se osam godina nije ništa radilo.

"Nije fer, ne možete stavljati u isti kalup ljude koji žive i rade godinama da dobiju neku nekretninu ili čekaju nasljedstvo i da imaju novac, euro sa strane da mogu omogućiti sebi i familiji dostojanstven život i nekoga tko će doći i kupiti po 16 apartmana", objasnila je Anita Bonačić, gradska vijećnica.

"U povijesnoj jezgri niti jedan apartman nije potreban, ono što je potrebno je više stanovnika. Svih osam godina koliko Franković upravlja proračunom nije napravljeno ništa da se taj broj stanovnika poveća", napomenuo je Đuro Capor, gradski vijećnik.

Pročitajte i ovo Mislav Herman ŠEF ZAGREBAČKOG HDZ-A Hermanovoj majci sud promijenio kaznu i ne mora u zatvor, ali on to ne želi komentirati: "Suzdržao bih se"

Ministrica poručuje svima kojima je indeks turističke razvijenosti I ili II, a to su svi gradovi uz obalu, ali i brojni na kontinentu, morat će napraviti Planove upravljanja.

"Oni će upravo kroz te izračune nosivih kapaciteta pokriti i stambene zgrade i na taj način mogu regulirati izdavanje novih dozvola. Zato smo ga i donijeli ne samo za Dubrovnik nego i sve druge gradove koji imaju velika vršna opterećenja pogotovo u nekoliko ljetnih mjeseci", objasnila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma.

Franković uvjerava do kraja godine prestaje se i s izdavanjem dozvola za apartmane u stambenim zgradama. Stečena prava, naravno - neće se dirati - a sve ovo dolazi itekako prekasno. Ostaje vidjeti koji su još hrvatski gradovi spremni na borbu s apartmanizacijom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene