Novinar Jamal Khashoggi nekoliko je puta rekao ubojicama "Ne mogu disati" u posljednjih trenucima svog života u saudijskome konzulatu u Istanbulu, objavio je u ponedjeljak CNN.

Galerija


Citirajući izvor koji je rekao da je pročitao cijeli prevedeni transkript audiosnimke, CNN je prenio da je Khashoggi prepoznao jednog od muškaraca generala Mahera Mutreba, koji mu je rekao: "Vraćate se."

Vezani članci Pravda za Jamala Khashoggija (Foto: AFP) Istražiteljica ubojstva koje je zgrozilo cijeli svijet: "Imala sam uvid u dio jezivog audiomaterijala..." Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Saudijski tužitelj traži smrtnu kaznu za petoricu osumnjičenih za ubojstvo novinara Khashoggija

Khashoggi je odgovorio: "Ne možete to raditi... ljudi vani čekaju."

Njegova turska zaručnica Hatice Cengiz satima ga je čekala ispred konzulata 2. listopada i kad se nije vratio, obavijestila je turske vlasti o njegovu nestanku.

Nije bilo daljnjeg razgovora u relativno kratkom transkriptu koji su pripremile turske vlasti, rekao je CNN-ov izvor.

Kad su nasrnuli na njega, počeo se boriti za zrak ponavljajući "ne mogu disati" najmanje tri puta.

U transkriptu se zatim navode pojedine riječi kojima se opisuje buka  "vrisak" , "hvatanje zraka", "pila", "rezanje".

Turski izvori rekli su Reutersu da je raskomadan pilom za kosti.

U transkriptu nema daljnjeg spominjanja Khashoggijeva povratka u Saudijsku Arabiju niti znakova da je bio drogiran, kao što je saudijski državni tužitelj rekao u studenome.

Jedan od glasova koji su identificirale turske vlasti jest dr. Salah al Tubaigy, forenzički stručnjak specijaliziran za obdukcije pri saudijskom ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je CNN.

Tubaigy je rekao ostalima da stave slušalice na uši ili da slušaju glazbu kao on, rekao je CNN-ov izvor. (Hina)