Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Sarkozy raspalio po 'trulom' kapitalizmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je s govornice Svjetskog ekonomskog foruma, koji je otvoren u švicarskom skijalištu Davos, osuo paljbu na globalizaciju, manipulacije valutama, neodgovorne spekulativne poteze i 'nepristojno visoke' plaće u financijskom sektoru.

U uvodnom govoru na skupu Sarkozy je okupljenim dužnosnicima iz politike i biznisa rekao da kapitalizam mora postati manje 'dogovoran', da se bankari moraju više koncentrirati na odobravanje zajmova, a manje na svoje plaće te da zemlje koje namjerno potcjenjuju vlastitu valutu mogu očekivati protiuudar u obliku protekcionizma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostvaren napredak?! Sarkozy nije uspio postići dogovor o klimi Slika nije dostupna Carla Bruni pjevat će za BBC2

Više od svega, Sarkozy je naglasio potrebu redefiniranja i ponovnog osmišljavanja i kapitalizma i globalizacije.

Financijska kriza iz 2008. i ekonomska recesija koja je uslijedila 'nisu bile samo globalna kriza, nego kriza globalizacije i u globalizaciji', rekao je francuski predsjednik.

Ukazao je da su financije, slobodna trgovina i konkurencija 'samo sredstva, a ne ciljevi', dodajući da 'veliko pitanje' nije čime zamijeniti kapitalizam, već kako razviti njegov manje antagonistični oblik.

'Spasit ćemo kapitalizam samo ako ga ponovo osmislimo, ako ga učinimo moralnijim', rekao je francuski predsjednik.

U govoru, koji se često nije poklapao s tekstom unaprijed podijeljenim novinarima, Sarkozy je napao 'monetarne manipulacije' uopće, a posebno supremaciju dolara.

'Ne možemo imati multipolarni svijet, a samo jednu svjetsku valutu', rekao je, dodavši da je svijetu potreban 'novi Bretton-Woods', aludirajući na sustav valutnih tečajeva ustanovljen nakon Drugog svjetskog rata.

Sarkozy je ocijenio i da je potcijenjenost 'određenih valuta' loša za fer trgovinu i konkurentnost te da bi mogla da rezultirati protekcionizmom.

'Nećemo dopustiti monetarni damping', rekao je Sarkozy. Veliki dio analitičara ovu izjavu dovodi u vezu s namjernim održavanjem niskog tečaja kineske valute, juana, čime se uvelike pomaže kineskom izvozu i ukupnom gospodarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene