Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas je otputovao iz Čada zajedno sa sedmero netom oslobođenih stranaca te izrazio želju da se stranim humanitarnim djelatnicima optuženima za otmicu djece sudi u Francuskoj.


"Odlazim u Pariz s novinarima i stjuardesama", rekao je prije polijetanja iz N'Djamene danas poslijepodne francuski predsjednik.

Vezani članci Slika nije dostupna Čad: Počeo proces za otmicu djece, Zoina arka odbacuje optužbe Slika nije dostupna Oslobođeni Španjolci stigli u Madrid

Sarkozy je u Čad doputovao kako bi o aferi Zoina arka razgovarao sa čadskim predsjednikom Idrissom Debyjem kojemu je zahvalio na pomoći, ali i prenio želju da se Europljanima sudi u Francuskoj.

"Kao predsjednik, želim da se tim državljanima sudi u Francuskoj", rekao je Sarkozy novinarima. Pritom je kazao da ima "povjerenje u državu Čad i njezino pravosuđe".

Sarkozy je istaknuo da afera humanitarne udruge Arche de Zoe (Zoina arka) neće nimalo ugroziti planirano raspoređivanje europskih mirovnih snaga na granici između Čada i Sudana.

Ukupno je 16 francuskih i sedam španjolskih državljana uhićeno prije tjedan dana kada su pripremali zrakoplovom 103 afričke djece prebaciti u Europu, što su spriječile vlasti u Čadu i optužile ih za otmicu.

Nakon što su iz skupine oslobođeni francuski novinari i španjolske stjuardese koje je Sarkozy poveo sa sobom, ostalima će se suditi u Čadu, ali oni odbacuju optužbe i tvrde da su djeca siročad iz ratom zahvaćene sudanske pokrajine Darfur koju su htjeli spasiti od gladi.

Naknadno je utvrđeno da djeca nisu iz Darfura već iz Čada i da nisu siročad.