Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆ ŽENAMA I DJECI

Sanja Jurišić s poljsko-ukrajinske granice: "Poljaci se dobro nose s izbjegličkom krizom, cilj im je osigurati ljudima dostojanstven život"

Ekipa Nove TV provela je dan na prijelazu Dorohusk, ali i u obližnjem prihvatnom centru.

Reporterka Nove TV Sanja Jurišić bila je na poljsko-ukrajinskog granici i izvijestila o tome kako se Poljska nosi s izbjegličkom krizom.

"Osim kilometarske kolone u kojoj se nalaze osobni automobili i kamioni s pomoći koji čekaju na ulazak u Ukrajinu, iz drugog smjera dolaze na tisuće izbjeglica dnevno. Pretežno se radi o ženama i djeci", kazala je Jurišić.

Prvu pomoć pružaju im volonteri - daju im hranu i piće, a djeci slatkiše, pa, kako je izvijestila reporterka Nove TV, na trenutak svu silnu tugu i bol izbriše iskreni dječji osmijeh.

Drugi punkt je prihvatni centar, gdje se izbjeglice ne zadržavaju predugo, jer moraju odlučiti kamo idu. Mnogi od njih imaju obitelji u Poljskoj, pa ostaju kod njih, jako velik broj Poljaka otvorio je Ukrajincima svoje domove. A velik dio odlazi dalje, put zapadne Europe.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču o volonterima koji pomažu izbjeglicama iz Ukrajine - 6 PROVJERENO S VOLONTERIMA Krenuli su na put dug 700 kilometara da bi spasili izbjeglice iz Ukrajine: ''Osjetio sam što znači gledati nekoga tko ti želi dobro u životu''

Pročitajte i ovo Ukrajinska obitelj na Šolti - 4 dobro došli! Izbjegli Ukrajinci mir pronašli u Hrvatskoj: "Ispočetka su bili jako nesigurni, uplašeni. Sad su se malo trgli i oni i dica. Čujem ih kako se smiju, trče..."

"Poljska se o njima dobro brine sa socijalnog aspekta. Djecu odmah mogu upisati u vrtić i školu, ne kriju Poljaci ni da im nedostaje na tisuće radnih mjesta, cilj im je u svakom slučaju tim ljudima osigurati normalan i dostojanstven život", kazala je Jurišić te dodala kako se najavljuje i isplata jednokratne novčane pomoći samcima 120 eura, a svakom članu obitelji po 80 eura. Djetetu do 18 godina će na mjesečnoj bazi isplatiti 120 eura.

Poljska se jako dobro uhvatila u koštac s izbjegličkim valom, zaključila je reporterka Nove TV.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene