Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZATVORENE GRANICE

Cjepivo kao rješenje: Samo su tri odredišta na svijetu bez ograničenja otvorena za turiste

Turisti i koronavirus - 5
Turisti i koronavirus - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. lipnja u svijetu ima 29 posto odredišta, a za turiste su bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta, pokazuju najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije - UNWTO.

Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika jedina su tri odredišta za turiste u svijetu bez ikakvih ograničenja, dok potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. lipnja 2021. u svijetu ima 29 posto odredišta i uglavnom je riječ o malim otočnim državama u regiji Azije i Tihog oceana, a većina njih je zatvorena još od svibnja prošle godine ili duže, navodi Svjetska turistička organizacija u izvješću o ograničenjima putovanja objavljenom početkom srpnja.

Najmanje zatvorenih odredišta ima Europa, dok je u regiji Azije i Tihog oceana zatvoreno najviše svih odredišta, a zatim slijede Sjeverna i Južna Amerika te Afrika i Bliski istok.

Pročitajte i ovo Vir, plaža optimistične brojke Odlični podaci za turizam u prvoj polovici godine: Na tronu i dalje istarski biser, gostiju znatno više nego lani

Djelomično je zatvoreno jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svijetu, a 36 posto ih traži negativan rezultat testa na COVID po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantenu.

I dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje prigušivati pokretanje globalnog turizma. Zbog pojave novih sojeva virusa, čak 42 posto odredišta u svijetu uvelo je i posebna ograničenja za posjetitelje iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, koja se kreću od obustave letova i zatvaranja granica do obvezne karantene.

Pročitajte i ovo Plaža - 2 turistička sezona Smještaj na obali je poskupio, usporedili smo kakve su cijene kod konkurencije i mogu li nam odvući goste

Cjepivo kao lijek i za povratak turizma

Svjetska turistička organizacija ističe da u odredištima postoji jaka veza između brzine cijepljenja i ublažavanja ograničenja. Odredišta koja imaju više stope cijepljenja i u kojima se može surađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u šengenskom području Europske unije, bolje stoje po pitanju polaganog povratka turizma.

Ključnu ulogu u oporavku imaju vlade kroz suradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rješenja za sigurno putovanje i boravak. Uz globalno uvođenje cijepljenja to bi trebalo dovesti do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tijekom idućih tjedana i mjeseci, očekuje Svjetska turistička organizacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene