Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predaja nije opcija

Saif al-Islam Gadafi tvrdi da je nedužan za zločine protiv čovječnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saif al-Islam Gadafi, odbjegli sin bivšeg libijskog vođe, poručio je Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) da je nije kriv za zločine protiv čovječnosti, izjavio je u subotu u Pekingu glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo.

Tužiteljstvo ICC-a u petak je potvrdilo da je u neformalnom kontaktu s Gadafijevim sinom, koji je izbjegao očevu sudbinu bijegom iz Sirta u libijsku pustinju i vjerojatnim prelaskom u Niger. Tamo uživa zaštitu Tuarega, nomada iz Sahare.

Moreno-Ocampo, koji je u subotu doputovao u posjet Pekingu, u kratkoj je izjavi novinarima rekao da se s Gadafijem komunicira preko posrednika i da on tvrdi da je nedužan i raspituje se što će se s njime dogoditi ako bude oslobođen optužba.

'Ima ljudi koji su povezani s njim i koji su u kontaktu s ljudima povezanima s nama. Nemamo izravan kontakt, sve je preko posrednika', rekao je Moreno-Ocampo. 'Znamo da ima potpuno povjerenje u svoga čovjeka za kontakt. On tvrdi da je nedužan, da će to dokazati i zanima ga što se može dogoditi nakon toga', rekao je tužitelj ICC-a. 'Stoga mu objašnjavamo pravni sustav i njegovo pravo da se brani'.

ICC je optužio Saifa al-Islama Gadafija za zločine protiv čovječnosti za bombardiranje i pucanje u prosvjednike u veljači ove godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlasti presrele kradljivce Pronađeno Gadafijevo blago: 20 tona zlata i 80 milijuna eura Slika nije dostupna Po čemu ćemo je pamtiti? Godina u kojoj su terorizam i totalitarizam primili težak udarac

Predaja nije opcija

Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće priopćilo je prije nekoliko dana da je praćenjem satelitskih telefonskih poziva i zahvaljujući drugim obavještajnim podacima upoznato s time da Saif al-Islam pokušava organizirati odlazak u Den Haag jer se u nijednoj zemlji libijskog okruženja ne osjeća sigurnim.

Međutim, predaja nije jedina opcija. 'Saznali smo također neslužbenim kanalima da postoji skupina plaćenika koja je Saifu ponudila da ga prebaci u neku zemlju koja nije potpisnica Rimskog statuta ICC-a. Ured tužitelja razmatra mogućnost presretanja bilo kojeg zrakoplova u zračnom prostoru zemlje potpisnice statuta kako bi ga uhitila', rekao je Moreno-Campo.

Članice NATO-a, koji u ponedjeljak službeno završava svoju misiju u Libiji, nisu pokazale nikakav entuzijazam da progone par odbjeglih pojedinaca preko ogromnog pustinjskog područja. Sa Saifom al-Islamom vjerojatno se nalazi i bivši čelnik libijske obavještajne službe Abdulah al-Senusi. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene