Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina južnoafričkih plaćenika još je u Libiji i pokušava izvući Saifa al-Islama, sina Moamera Gadafija, piše južnoafrički dnevnik Beeld.


Drugi južnoafrički list, Rapport, prenoseći neimenovane izvore, piše da su u nedjelju jedna ili više južnoafričkih organizacija povezanih s Gadafijem vrbovale 19 plaćenika iz Južoafričke Republike kako bi osigurali zaštitu pukovnika i njegove obitelji.

Saif al-Islam kojega je Gadafi izabrao za svog nasljednika, pobjegao je iz Tripolija s ocem i bratom Mutasimom tijekom bitke i sakrio se u Sirtu. Bivši libijski vođa i Mutasim su ubijeni, a Saif je umakao snagama Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Vezani članci Slika nije dostupna Gadafijeva sina izdao vlastiti pustinjski vodič Slika nije dostupna Umjetnička duša: Pogledajte izložbu slika Saifa al-Islam Gadafija

Po izjavi jednog tuareškog vođe, Saif al-Islam je u utorak došao na granicu Nigera kako bi se ondje sklonio.

Beeld piše da su zrakoplovi stacionirani u Johannesburgu i Šarjahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima radi prijevoza plaćenika i eventualno Saifa al-Islama, kada to prilike budu dopustile.

Prevezli Gadafijeve dijamante

Koncem kolovoza novine su objavile da je skupina Južnoafrikanaca u konvoju iz Tripolija u Niamey prevezla zlato, devize i dijamante Gadafijeve obitelji. Mjesec dana poslije, južnoafrički plaćenici su također pomogli Gadafijevoj supruzi Safiji, njezinoj sestri Ajši i dvama sinovima Hanibalu i Muhamedu da se sklone pred napredovanjem pobunjeničkih skupina, navodi Beeld.

Rapport u nedjelju piše da su najmanje dvojica južnoafričkih plaćenika ubijena u napadu NATO-ova zrakoplovstva na Gadafijev konvoj. Neki su ranjeni, a neki se još skrivaju u Libiji. Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati ove informacije.