Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sin svrgnutog i ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija, Saif al-Islam Gadafi, pušten je iz zatvora što bi moglo dodatno zakomplicirati ionako već vrlo nestabilnu situaciju u Libiji.


Saif al-Islam Gadafi (44), sin svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, pomilovan je i pušten u petak iz zatvora u gradu Zintan gdje je bio proteklih šest godina. U zatvoru ga je držala milicija slafističke skupine Abu Bakr al-Siddiq, a što stoji iza ove odluke nisu objavili. Tek da je to bio zahtjev "privremene vlade". Prema lokalnim medijima, Saif Gadafi sada se nalazi kod rođaka u istočnom dijelu zemlje, u Baydi.

Vlada u istočnom dijelu zemlje već je ranije ponudila amnestiju Saifu Gadafiju koji je osuđen na smrt u Tripoliju, u zapadnom dijelu Libije, kojim upravlja vlada nacionalnog jedinstva koju podupiru Ujedinjeni narodi. Osuđen je u odsutnosti zbog zločina protiv čovječnosti te zločina koji su počinjeni kada je režim pokušao ugušiti pobunu protivnika njegova oca.

U svakom slučaju, poznavatelji prilika u Libiji slažu se da je oslobađanje Saifa Gadafija nešto što bi u ionako nestabilnu Libiju moglo unijeti dozu još veće neizvjesnosti. Naime, u Libiji još uvijek ima onih koji bi mu dali potporu kada bi se odlučio uključiti u političku arenu.

Saif Gadafi, bivši plejboj poznat po razuzdanom životu, uhvaćen je u pustinji 2011. godine kada je, nekoliko mjeseci nakon što mu je otac ubijen a režim svrgnut, pokušao pobjeći u Niger. Bio je prepoznatljivo lice diktatorskog režima Moamera Gadafija i trebao je biti njegov nasljednik.

Vezani članci Slika nije dostupna ISLAMSKA DRŽAVA RADI 'VOJSKU SIROMAHA' Vrebaju one koji rade za dolar po danu i nude im 1000 Slika nije dostupna Dodik: Amerikanci me žele ukloniti, a u SAD-u ima više gladnih nego u RS-u

Međunarodni sud za ratne zločine također je još 2011. zatražio uhićenje Saifa al-Islama Gadafija zbog zločina protiv čovječnosti, piše BBC.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju