Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje u Siriji užareno

Europa je uznemirena, počinje li rat blizu njezina dvorišta?

Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čeka se odluka o napadu na Siriju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Iz američke luke u Norfolku stigle su snimke isplovljavanja ratnih brodova. Jasna je to demonstracija moći, nakon američkih prijetnji zbog kemijskog napada u Siriji. I francuski borbeni zrakoplovi snimljeni su na vježbama u vojnoj bazi Saint Dizier.

Zbog prijetnji zapada, ruska crnomorska flota je u stanju pripravnosti. Odluka o napadu na režim Bašara al Asada još nije donesena. Bijela kuća poručuje da su na stolu sve opcije.

Pročitajte i ovo Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila? Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Dan nakon što je Donald Trump Rusiji poručio da se pripremi za nove pametne američke rakete, iz američke luke u Norfolku počeli su isplovljavati ratni brodovi. Uoči sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost, Trump se ponovno oglasio. Ovaj put, umjerenijim tonom.

"Nikada nisam rekao kada će se napad na Siriju dogoditi. Može biti vrlo brzo ili ne tako brzo!", naglasio je.

Opcije razmatraju i američki saveznici. U Londonu se sastaje britanska vlada, dok francuski predsjednik poručuje kako će odluku o eventualnoj akciji donijeti za nekoliko dana, u vojnoj bazi Saint Dizier na vježbama su snimljeni borbeni zrakoplovi.

"Imamo dokaz da je prošli tjedan korišteno kemijsko oružje koje sadrži klor, od strane režima Bašara al Asada", tvrdi francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Koji to dokaz, Macron ne otkriva. Kaže tek da će akcija, ako do nje dođe, biti usmjerena protiv kemijskih postrojenja u Siriji, a ne protiv saveznika predsjednika Asada. Saveznici Amerike poručuju da treba jasno pokazati da je uporaba kemijskog oružja neprihvatljiva.

Snimke iz sirijske Dume prošli su vikend potresle svijet. Aktivisti, liječnici i spasilačke ekipe kažu da su deseci ljudi umrli u kemijskom napadu za koji optužuju predsjednika Asada. Sirijski režim i Rusija sve negiraju.

"Pozivamo sve odgovorne članove međunarodne zajednice da razmisle o posljedicama takvih optužbi, prijetnji i planiranih akcija. Nitko nije ovlastio Zapad da preuzme ulogu svjetskog policajca, ali i istražitelja, tužitelja, suca i izvršitelja", poručila je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon sedam godina sukoba, Sirija je podijeljena zemlja. Najveći dio je pod kontrolom Bašara al Assada, legitimno izabranog predsjednika koji se bori protiv pobunjenika i Islamske države. Saveznik su mu Iran i Rusija. Različite pobunjeničke skupine, s druge strane, imaju potporu SAD-a i Turske. Istodobno, Turska se bori protiv Kurda na sjeveru Sirije, te je zbog njih i vojno intervenirala kod svoje granice.

Iz sirijske Dume, koja bi mogla postati povod sukoba globalnih razmjera, u međuvremenu su otišli svi pobunjenici, a došli ruski vojnici. Ruska televizija je objavila snimke slavlja stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene