Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki vojni sud jučer je preporučio strogi ukor za časnika koji je 2003. vodio istražni centar u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib, kraj Bagdada, zbog nepoštivanja zapovijedi da ne govori o istrazi zlostavljanja iračkih zatočenika.


51-godišnji Potpukovnik Steven Jordan jedini je časnik među 12 optuženih kojima je suđeno zbog skandala u zatvoru Abu Ghraib, koji je izbio nakon objave vojničkih fotografija s mučenjem i ponižavanjem zatočenika tijekom 2003. i 2004.

Vezani članci Slika nije dostupna Katie Price s dečkom obilazi seks shopove Slika nije dostupna FOTO: Jordanin dečko šokirao brutalnim pornićem!

Jordana je u utorak porota oslobodila optužbi za okrutnost i
zlostavljanje zatočenika koji su skidani goli i zastrašivani s psima, za zanemarivanje dužnosti da primjereno obuči i nadzire vojnike koji su vršili ispitivanja, te zbog zapovjedi da se kod ispitivanja koriste psi koju nisu odobrili njegovi nadređeni.

Jordan je proglašen krivim samo po jednoj točki optužnice: za
nepoštivanje generalske zapovjedi da ne govori drugima o istrazi zlostavljanja zatočenika.

Njegov je branitelj izjavio da će Jordan ostati na službi u vojsci do veljače 2008., kada se otići u mirovinu nakon 28 godina vojne
karijere.

Tijekom četiri dana suđenja svjedoci su iznosili protuslovne navode o zapovjednoj odgovornosti Jordana. Optužba je isticala kako mu se sudi zbog onoga što je popustio učiniti jer "nije obučavao, niti nadzirao" vojnike, dok je obrana tvrdila da je Jordan bio izvan zapovjednog lanca, jer su ispitivanja vodili vojni obavještajci, a osiguravali pripadnici vojne policije.

Ukupno je 11 vojnika osuđeno zbog zlostavljanja zatočenika u Abu Ghraibu, a najdužu, 10-godišnju kaznu, dobio je narednik Charles Garner.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju