Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki je Senat potvrdio imenovanje umirovljenog suca Michaela Mukaseya na dužnost ministra pravosuđa, na kojoj će naslijediti Alberta Gonzalesa, koji je u rujnu podnio ostavku nakon skandala s političkim smjenama saveznih tužitelja.


Mukaseyevo imenovanje Senat je potvrdio s 53 glasa za i 40 protiv. Šest demokratskih senatora i jedan nezavisni pridružili su se republikancima u glasovanju za potvrđivanje 81. ministra pravosuđa SAD.

Vezani članci Zoran Mamić Pravosudni sustav nastavlja s blamažama. Nitko ne zna hoće li se Mamić iz BiH vratiti na izdržavanje kazne Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Malenica o lokalnim izborima i reformi pravosuđa: "Cilj nam je smanjiti broj sudskih postupaka"

Prvotno se očekivala jednoglasna potvrda za Mukaseya, uglednog suca iz New Yorka, poznatog po vođenju nekoliko značajnih antiterističkih procesa, no nakon njegova izbjegavanja da na senatskom saslušanju 'simulirano potapanje' osumnjičenika izjednači s mučenjem, demokrati su mu uskratili potporu.

Ipak, dvoje demokratskih članova odbora za pravosuđe promijenilo je stajalište nakon što je predsjednik George W. Bush zaprijetio da će postaviti vršitelja dužnosti ministra, za što mu ne treba potvrda Senata.

To je presudilo da Mukasey dobije potporu odbora i na kraju prođe na izjašnjavanju cijelog doma.

Predsjednik Bush zahvalio je Senatu, poručujući u priopćenju da će Mukasey biti 'izvanredan ministar pravosuđa'.