Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitan nuklearni slučaj u SAD-u

Raspao se tunel kroz prepun radioaktivnog materijala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna tvornica Hanford u Washingtonu – koja je u svoje vrijeme proizvodila najviše plutonija na svijetu – trenutno je u izvanrednom stanju zbog pucanja tunela koji bi mogao dovesti do širenja radijacije.

Hanford je postrojenje iz razdoblja Hladnog rata, glavni američki proizvođač plutonija koji se koristio za izradu nekoliko tisuća nuklearnih oružja.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Postrojenje više ne proizvodi plutonij, ipak, milijuni galona radioaktivnog otpada još se nalaze u spremnicima, dok radnici izvršavaju dugotrajan proces uklanjanja rezervi koje se nalaze na 151 tisuća hektara, otprilike veličine tri nogometna igrališta. Associated Press je prije nekoliko godina prozvao ovo postrojenje jednom od najzagađenijih nuklearnih područja u čitavom SAD-u.

Cijelo mjesto je označeno pod posebno zaštitom od 9. svibnja zbog probijanja jednog od tunela koji sadrži radioaktivne materijale. Hanford je nešto kasnije dopustio većini zaposlenika da odu iz postrojenja, ali su oni koji su bili najbliže tunelu zadržani radi sigurnosti zbog mogućeg širenja radijacije.

Hitan nuklearni slučaj

Alarmantna situacija se dogodila na području objekta od 80 hektara, jednog od pogona Hanford postrojenja – skraćeno PUREX (Plutonium Uranium Extraction plant).

Dva dugačka tunela prolaze kroz taj objekt, a desetak radnika koji su se našli tamo u ponedjeljak, otkrili su rupu u zemlji koja je pokrivala tunele, što je odmah značilo izvanredno stanje i početak evakuacije.

„Svo osoblje koje se našlo u neposrednoj blizini je provjereno, sigurni su, i nema dokaza o oslobađanju radioaktivnih materijala.“, izjavljeno je neposredno nakon otkrića proboja.

Ipak, kako je pokazala daljnja istraga, situacija nije tako bezopasna. Istražna ekipa je otkrila kako je dio tunela potpuno urušen, što je ostavilo rupu od 6 metara na jednom dijelu.

Nakon toga je uslijedilo pravo upozorenje da se radi o zabrinjavajućoj situaciji i da se treba reagirati što prije, evakuacijom i sanacijom mogućeg širenja radijacije.

Što se nalazi u PUREX-ovim tunelima?

Nedugo nakon propadanja tunela, potvrđeno je kako je tunel pun „visoko zagađenih kontaminiranih materijala", koji su ostali nakon godina što su kroz njih vlakom prevoženi materijali za nuklearno gorivo.

Još se ne zna što je razlog propadanja, iako se nagađa da bi mogle biti vibracije od radova na cesti u blizini postrojenja.

PUREX je bio glavni pogon hladno-ratovske ere i proizvodnje plutonija koji se najviše koristio u izradi nuklearnih bombi. Ovaj Hanfordov pogon je sam proizvodio 75% plutonija tog postrojenja, a neki znanstvenici vjeruju da je količina procesuiranog plutonija u PUREXU vjerojatno najveća na svijetu – samo taj dio postrojenja je proizvodio preko 70,000 tona uranijskog goriva.

Hanford nije aktivan već 20 godina i od tada se radi na njegovoj sanaciji, no iz izvješća za 2014. pretpostavlja se kako će kompletno uklanjanje postrojenja i radioaktivnih materijala, SAD koštati više od 113 milijardi dolara

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene