Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije napada na Iran

SAD računalni virus 'Stuxnet' testirao na izraelskoj nuklearki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael i SAD, čini se, zajedno su proizveli računalni virus koji je krajem prošle godine paralizirao većinu iranskih nuklearnih postrojenja, piše New York Times.

Virus 'Stuxnet' navodno je testiran u tajnom i izrazito čuvanom nuklearnom postrojenju Dimona u izraelskoj pustinji Negev. Razlog testiranja u Izraelu su, kako piše NYT, gotovo identične centrifuge za obogaćivanje urana, kakve koristi i iransko nuklearno postrojenje Natans.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

>> Diplomati posjetili iranska nuklearna postrojenja

Teren za napad pripremio je laboratorij u Idahu, koji je još 2008. godine surađivao sa njemačkim Siemensom. Cilj je bio otkriti slabosti računalnih regulatora, koje Siemens prodaje na svjetskom tržištu i koje je američka obavještajna služba identificirala, kao ključnu komponentu u iranskim nuklearnim postrojenjima.

Ono što je laboratorij u Idahu otkrio, jesu skriveni nedostaci u Siemensovim regulatorima, koje je Stuxnet, gle čuda, ciljano napadao. Kako piše NYT, virusni napad onesposobio je petinu iranskih centrifuga za obogaćivanje urana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene