Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti na Bliskom istoku

SAD prijeti novim sankcijama: "Moramo vidjeti što će Iran poduzeti prije nego odlučimo o američkom odgovoru"

Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a (Foto: AFP)
Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a (Foto: AFP) Foto: Afp
SAD je u srijedu zaprijetio Iranu novim sankcijama i upozorio Europu da ne posluje s Teheranom putem sustava "nedolarske" trgovine kako bi se zaobišle američke sankcije.

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo rekao je da objava Irana da se oslobađa nekih obveza iz međunarodnog ugovora o nuklearnom programu "namjerno nejasna".

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

"Moramo vidjeti koje će korake Iran poduzeti prije nego odlučimo kakav će biti američki odgovor. Iranci su dali stanovit broj izjava o tome što će poduzeti kako bi svijet na njih reagirao. Vidjet ćemo što će doista učiniti" prije nego donesemo pravu odluku", rekao je Pompeo.

Pompeo je na toj tiskovnoj konferenciji rekao i da je razgovarao s Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom o Instexu, posebnom mehanizmu za financijsku naknadu koji su osnovale potonje tri zemlje kako bi europskim tvrtkama omogućile da nastave trgovati s Iranom bez rizika od sankcija.

"Sankcije koje smo uveli sadrže odredbe koje omogućuju da humanitarna pomoć i neki proizvodi mogu ući u zemlju", rekao je.

"Rekli smo također da sve dok se taj mehanizam koristi u tu određenu svrhu nema nikakva prigovora. Ako poslovanje izađe iz tih okvira, ispitat ćemo stvar i u takvom slučaju donijeti sankcije protiv osoba koje su sudjelovale u njemu", rekao je Pompeo.

Predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je naredbu na temelju koje će SAD nametnuti sankcije bilo kojoj državi ako s Iranom trguje željezom, čelikom, bakro, aluminijem, i sličnim proizvodima. Također, SAD će zamrzunuti imovinu onih koji na bilo koji način pomaže Iranu.

Na svaki napad Irana na američke snage će se odgovoriti silom

Odluka Teherana o neizvršenju dijela svojih obveza iz nuklearnog sporazuma "nije ništa drugo već ucjena Europe nuklearnim pitanjem", ocijenio je Tim Morrison, posebni pomoćnik američkog predsjednika i voditelj odjela za pitanje oružja za masovno uništenje, navodi agencija Reuters.

"Sada je vrijeme za zajednicu nacija da oštro osudi iransko postupanje vezano uz nuklearni program i poveća pritisak na režim u Teheranu da udovolji američkim zahtjevima", kazao je Morrison. "Uskoro možete očekivati nove sankcije", poručio je.

Također je jasno dao do znanja da će SAD vrlo brzo reagirati u slučaju da neke europske zemlje pokušaju potkopati sankcije i pritisak Washingtona na Iran. Savjetovao im je da ne posežu za tzv. posebnim mehanizmom kako bi "nedolarskom" trgovinom zaobišle američke sankcije.

"Ako ste bankar, ulagač, osiguravatelj ili vodite neki drugi posao u Europi, tada morate znati da bi posezanje za posebnim mehanizmom bila vrlo loša poslovna odluka", poručio je Morrison.

Posebni američki izaslanik Brian Hook je istovrememo izjavio da američke sankcije Iranu već daju "pozitivan rezultat", javlja agencija dpa.

Potvrdio je da Iran do sada nije ništa učinio što bi predstavljalo kršenje sporazuma iz 2015., koji nije pravno obvezujući, a iz kojeg je SAD izašao prošle godine.

Prema njegovim riječima, SAD sada bolje može spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje. Također je ocijenio da Iran obnovom dijela svog nuklearnog programa "prkosi međunarodnim normama i pokušava svijet držati za taoca".

"Moraju se početi ponašati kao normalna nacija", rekao je Hook te je dodao da će se na svaki napad Irana na američke snage na Bliskom istoku odgovoriti silom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene