Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije sastanka Kerryja i Lavrova

SAD pozvao Siriju da žurno prijavi svoj kemijski arsenal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pozvale su sirijski režim da što prije prijavi sve količine i specifikacije svog kemijskog oružja u četvrtak prije sastanka američkog šefa diplomacije Johna Kerryja s kolegom iz Moskve koja je predložila da se sirijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor.

U pratnji brojnih stručnjaka Kerry je stigao u Ženevu gdje će sa Sergejem Lavrovom razgovarati o ruskome prijedlogu da se sirijsko oružje stavi pod nadzor međunarodnih tijela i uništi.

"To je izvedivo, ali je teško", izjavio je američki dužnosnik novinarima u Kerryjevoj pratnji i poručio da Washington očekuje od sirijskog režima "da što prije deklarira svoj arsenal". Time će službeni Damask pokazati da stoji iz svojeg obećanja, rekao je američki dužnosnik.

Cilj je utvrditi "postoji li vjerodostojnost da se napreduje, zatim jesu li Rusi ozbiljni i što je najvažnije, je li Asad ozbiljan i stoji li iza rečenog", rekao je dužnosnik.

>> Putinovo UPOZORENJE Washingtonu!

Kerry i Lavrov u Ženevi će razgovarati i o "načini uništenja (kemijskog) oružja, centrima proizvodnje tog oružja, postrojenjima", rekao je dužnosnik.

Sirijski ministar vanjskih poslova Ualid al Mualem izjavio je ovaj tjedan da je Sirija spremna pristupiti međunarodnoj Konvenciji o uništenju kemijskog oružja i da podupire ruski plan da se takav sirijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor.

Sjedinjene Države pripremale su ograničen, ciljani napad kojim žele kazniti režim predsjednika Bašara al-Asada za kemijski napad 21. kolovoza sa stotinama ubijenih civila, no odlučile su dati šansu ruskome planu, ali i u očekivanju da se o ciljanom napadu izjasni američki Kongres.

U međunarodnoj zajednici postoji, međutim, mnogo sumnji u odlučnost sirijskog režima da se zaista odrekne kemijskog oružja i postoje sumnje da Asad samo želi kupiti vrijeme. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bura oko Sirije Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada Slika nije dostupna Napad sve manje izgledan Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene