Postrojbe YPG-a (Foto: AFP)
Postrojbe YPG-a (Foto: AFP) Foto: Afp

Washington će pristupiti "prilagodbi" u dopremi oružja protudžihadističkom savezu u Siriji u kojemu prevlast imaju Kurdi, rekao je kurdski čelnik čije je izjave potvrdio Pentagon.


Turska je ponovo potvrdila da je primila uvjeravanja Bijele kuće o prekidu dopreme oružja Postrojbama za zaštitu kurdskog naroda (YPG), glavnoj kurdskoj miliciji u Siriji.

Vezani članci Slika nije dostupna Washington ne priznaje referendum iračkih Kurda: "I dalje smo za savezni i demokratski Irak" Slika nije dostupna Rezultat referenduma: Čak 92 posto Kurda izjasnilo se za neovisnost

Bijela kuća, čini se, nije bila toliko izravna spominjući skoru "prilagodbu".

YPG, koji Ankara smatra "terorističkom" organizacijom, čvrsto je jezgro Sirijskih demokratskih snaga (FDS), saveza koji podupire Washington i perjanica borbe protiv ultraradikalne skupine Islamske države (IS).

"Nema promjena u vezama Sirijskih demokratskih snaga i američke administracije", rekao je za AFP Abdel Karim Amr, čelnik poluautonomne kurdske uprave u Siriji.

"Očito je da će biti prilagodbe u dopremi oružja FDS-u nakon eliminacije IS-a, ali neće biti promjene američke politike u vezi s koordinacijom [sa savezom]", istaknuo je.

"Potpora će se nastaviti sve dok se ne ukloni ono što je ostalo od IS-a u čitavoj regiji, gdje postoji suradnja američke uprave" i FDS-a, dodao je taj dužnosnik za vanjske poslove.

Tursku informaciju je nazvao "netočnom" i "nepreciznom".

"Partneri smo u službenoj međunarodnoj koaliciji koja se bori s terorizmom i to se partnerstvo nastavlja", dodao je čelnik za medije FDS-a Mustefa Bali.

"Imamo još puno posla s našim partnerima u koaliciji", istaknuo je.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning, odgovarajući na to pitanje, potvrdio je da SAD trenutačno "preispituje buduće izmjene u potpori našim kurdskim partnerima".

No nije htio reći je li doprema oružja prekinuta.

Ankara je ustvrdila da je u petak dobila uvjeravanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Washington prekinuti dopremu oružja YPG-u.

Turska smatra YPG sirijskim ogrankom turske Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju ona i njezini zapadni saveznici smatraju "terorističkom organizacijom". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju