Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se na nedavno održanom referendumu o neovisnosti Kurdistana 92 posto glasača izjasnilo za odcjepljenje, Washington ne priznaje referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana navodeći da nije legitiman ni proces ni rezultati.


Sjedinjene Države ne priznaju jednostrani referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana i pozivaju sve strane na dijalog i suzdržanost, rekao je u petak državni tajnik Rex Tillerson.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Španjolska gripa izgubila naslov najgore pandemije: Između ove dvije pošasti ipak postoje razlike Joe Biden Biden naredio zračne napade na snage koje podupiru Iran u Iraku i Siriji

"Glasanje i rezultati nisu legitimni i mi i dalje podržavamo ujedinjeni, savezni, demokratski i napredni Irak", priopćio je.

"Sjedinjene Države traže od svih strana, uključujući i susjedne zemlje, da odbace svaku jednostranu mjeru i svako nasilje", dodao je.

Šef američke diplomacije rekao je da ga brinu moguće negativne posljedice te jednostrane mjere.

"Zahtijevamo od vlasti iračkih Kurda da poštuju ustavnu ulogu središnje vlade i zahtijevamo od središnje vlade da odbaci prijetnje i svaku moguću uporabu sile", nastavio je Tillerson i tražio od sudionika da ostanu usmjereni na borbu protiv džihadističke skupine Islamska država.

Sjedinjene Države su unaprijed odbacile referendum koji je irački Kurdistan organizirao u ponedjeljak, ocijenivši da bi mogao destabilizirati regiju.

Za neovisnost se izjasnila velika većina sudionika referenduma pokrenutog na inicijativu predsjednika autonomne regije Kuridstana Masuda Barzanija.

Iako su kurdske vlasti jamčile da neće automatski proglasiti neovisnost, Bagdad ne pristaje na dijalog i prekinuo je zračne veze između iračkog Kurdistana i inozemstva. (HINA)