Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni pomak u politici

Dramatični preokret između SAD-a i Kube!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji potez nagovještaj je nove američke politike prema Havani.

Sjedinjene Države i Kuba približavaju se normalizaciji diplomatskih odnosa koji su više od 50 godina bili prekinuti. Obamina objava u srijedu navečer povijesni je pomak u politici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 54 godine neprijateljstva OTKUCALA JE PONOĆ Otvoreno novo poglavlje u povijesti Slika nije dostupna Povijesni susreti u Panami Analitičari: SAD i Latinska Amerika okrenuli novu stranicu u odnosima

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je novo poglavlje u odnosima SAD-a i Kube, najavljujući poteze koji će normalizirati diplomatske i gospodarske veze. Rekao je da planovi predstavljaju najznačajnije promjene u američkoj politici prema Kubi u posljednjih 50 godina. SAD razmatra otvaranje ambasade u Havani u sljedećim mjesecima, rekao je.

'Danas SAD mijenja svoj odnos s Kubom. U najznačajnijoj promjeni u našoj politici u više od 50 godina okončat ćemo dosadašnji zastarjeli pristup koji desetljećima nije uspio unaprijediti američke interese i umjesto toga započet ćemo s normalizacijom između naše dvije zemlje', poručio je Obama.

Potezi su dio dogovora u sklopu kojeg je oslobođen američki humanitarac Alan Gross, te tri Kubanca koja su bila u američkom zatvoru zbog optužbi za špijunažu. Obama je najavio mjere koje bi trebale završiti zastarjeli pristup koji desetljećima nije uspio unaprijediti američke interese.

'Izolacija nije upalila posljednjih 50 godina. Više se može napraviti kroz angažman', rekao je američki predsjednik.

Planovi Bijele kuće uključuju i: razmatranje statusa Kube kao države sponzora terorizma, ublažavanje zabrane putovanja za američke građane, ublažavanje financijskih ograničenja, povećanje telekomunikacijskih veza.

Telefonski razgovor s Raulom Castrom

Visoki američki dužnosnici koji su pregledavali Obamin govor zakazan za podne po lokalnom vremenu (navečer po srednjoeuropskom vremenu), rekli su da će SAD i Kuba razgovarati o otvaranju veleposlanstava u glavnim gradovima.

Obama je u utorak o tim promjenama gotovo sat vremena na telefon razgovarao s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

UDAR NA PUTINA Obama ovaj tjedan potpisuje važan zakon

Obama isto tako planira početi proces ukidanja dugogodišnjeg trgovinskog embarga SAD-a protiv Kube kao dijela niza promjena u odnosima prema tom karipskom otoku, rekao je jedan izvor iz Kongresa.

Pomak će značiti olakšavanje trgovine i transporta iz SAD-a u Kubu, kažu dužnosnici.

U sklopu razmjene zatvorenika Kuba je oslobodila Amerikanca Alana Grossa u zamjenu za troje Kubanaca koje je držala Amerika. Kuba će osloboditi i jednog američkog obavještajca kojega drži već gotovo dvadeset godina.

Američki državni tajnik John Kerry razmotrit će i status Kube kao države sponzora terorizma.

Jedan dužnosnik je rekao da se politika mijenja zbog uvjerenja unutar Obamine administracije da američki embargo protiv Kube ne djeluje.

Razmjena zarobljenika između Kube i SAD-a

Kuba je nakon pet godina zatvora pustila na slobodu američkog humanitarnog radnika Alana Grossa tijekom razmjene zarobljenika sa SAD-om, a Washington je ocijenio da je današnji potez nagovještaj nove američke politike prema Havani, javljaju u srijedu agencije.

Američki dužnosnik je kazao da je Gross pušten zbog humanitarnih razloga, a CNN izvješćuje da je tijekom razmjene zarobljenika Kuba pustila i jednog američkog obavještajca, dok je SAD na slobodu pustio trojicu kubanskih agenata.

Castro se 'probudio': 'NATO se ponaša poput nacističkog SS-a'

Bijela kuća je priopćila da će se predsjednik o cijelom slučaju očitovati u podne te da će Obama također objaviti i zaokret u politici prema Kubi. Istovremeno će se o razmjeni zarobljenika oglasiti i kubanski predsjednik Raul Castro.

Neprijateljski odnos traju više od pola stoljeća

Kubanci su sada 65-godišnjeg Grossa uhitili 3. prosinca 2009. i potom podizvođača Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) osudili na 15 godina zatvora za uvoz zabranjene tehnologije i pokušaj uspostave tajne internetske usluge za kubanske Židove. Njegov slučaj izazvao je podozrenje zbog prakse USAID-a da u neprijateljski nastrojenim zemljama prema Americi za tajne zadatke angažira privatne osobe.

Vladimir Putin opovrgnuo ponovno otvaranje špijunske baze na Kubi

Kuba i SAD su u neprijateljskim odnosima već više od pola stoljeća i Obamu će zasigurno u Washingtonu i unutar kubanske zajednici u Miamiu, na Floridi, dočekati bjesni komentari zbog oslobađanja trojice kubanskih agenata nakon što su u američkom zatvoru proveli 16 godina. Oni su uvjereni da će se njihovo oslobađanje na Kubi protumačiti kao pobjeda Raula Castra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene