Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja isporuka zapadnoj Aljasci

Ruski tanker stigao do zaleđene luke na Aljasci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon desetodnevnog puta zaleđenim morem ruski tanker pod pratnjom obalne straže SAD-a stigao je do zaleđene luke Nome na Aljasci s pošiljkom gorivom, rekla je ruska kompanija koja je vlasnik tankera.

Misija za Nome bila je prva zimska pomorska isporuka zapadnoj Aljasci. Ruski brod Renda prošlog je mjeseca za svoje putovanje izuzeta od propisa pomorskog zakona SAD-a nakon što je grad s 3600 stanovnika propustio posljednju planiranu isporuku robe prije zime zbog jedne od najgorih oluja koje su posljednjih desetljaća pogodile grad Nome.

'Renda je stigla do Nomea. Stala je na udaljenosti od osam milja na rubu leda. Ljudi su oslobođeni dužnosti i odmaraju se. Sada je tamo noć', rekao je agenciji Reuters Fazil Alijev, generalni direktor ruske brodarske kompanije koja je vlasnik broda.

'Gorivo ćemo početi istovarivati ujutro', rekao je telefonom iz Vladivostoka gdje je sjedište tvrtke RIMSCO.

Renda prevozi oko 1,3 milijuna galona diesel goriva i benzina, po kompaniji Vitus Marine iz Anchoragea koja je organizirala posebnu isporuku.

Čak i uz pomoć jedinog operativnog ledolomca američke obalne straže Healy postojale su dvojbe hoće li Renda doći do luke jer je led na Beringovom moru debeo i do 60 centimetara. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Poklon Putinu FOTO U velikoj akciji uhićeni ukrajinski pukovnici: Planirali atentat na Zelenskog, ubacili krtice u njegov najuži tim Ruski predsjednik Vladimir Putin i zrakoplovstvo i mornarica "Ovo je odgovor": Putin naredio vježbe uporabe nuklearnog oružja

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene