Aleksej Navalni (Foto: AFP)
Aleksej Navalni (Foto: AFP)

Glavni ruski oponent Aleksej Navalni oslobođen je iz zatvora u nedjelju nakon što je ondje proveo mjesec i pol dana zbog dviju sukcesivnih presuda za organiziranje prosvjeda protiv Kremlja.


Navalni (42) niže boravke u zatvoru otkad je organizirao velike prosvjede protiv Kremlja i korupcije prošle godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Život je izgubilo više od pola milijuna civila: 75 godina od opsade duge 872 dana Ruski teretni zrakoplov prevozi vojnu opremu (Foto: Siberian Times) "Planino, pomakni se": Rusi mobilizirali vojsku i ratno zrakoplovstvo kako bi spasili zabačenu regiju od katastrofe

Osuđen je na 30 dana zatvora 28. kolovoza zbog nedopuštena prosvjeda tijekom kojega je pozvao na bojkot predsjedničkih izbora 18. ožujka.

Karizmatični oponent i bloger protiv korupcije optužio je tada vlasti da su ga poslale u zatvor kako bi ga spriječile prosvjedovati 9. rujna protiv vladinog nacrta mirovinske reforme dok su se održavali lokalni izbori.

Usprkos njegovu zatočenju tog dana, tisuće Rusa odgovorilo je na njegov poziv u čitavoj zemlji i policija je pristupila uhićenjima, njih više desetaka, ponekad na vrlo grub način.

Tek što je izašao iz zatvora 24. rujna, Navalni je ponovno uhićen i osuđen na 20 dana zatvora jer je pozvao na prosvjed protiv vrlo nepopularne mirovinske reforme.  (Hina)