Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljan incident

Drama iznad Crnog mora! Ruski presretači zaustavili let britanskih aviona: "Identificirali su zračne mete"

Ruski lovci presreli britanske avione
Ruski lovci presreli britanske avione Foto: Screenshot/Telegram
Dva ruska lovca Su-27 presrela su izviđački let britanskih aviona iznad Crnog mora, javljaju ruski mediji.

Dva britanska borbena zrakoplova i špijunski zrakoplov RC-135 približili su se ruskoj granici u ponedjeljak negdje iznad Crnog mora, ali su se okrenuli kada su im se približila dva presretača Su-27, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruska protuzračna obrana "zabilježila je tri mete" koje se približavaju zračnom prostoru zemlje i poslala je par borbenih aviona koji su bili na dužnosti da ih identificiraju i spriječe bilo kakva teritorijalna kršenja, navodi se u priopćenju koje prenosi RT.

"Posade ruskih lovaca identificirale su zračne mete kao zrakoplov za motrenje, obavještavanje i elektroničko ratovanje RC-135 i dva višenamjenska lovca Typhoon RAF-a", navodi ministarstvo. "Kada su se ruski lovci približili, strani vojni zrakoplov se okrenuo i udaljio od granice", dodaju.

Pročitajte i ovo Ukraijna, Černjihiv Rat u Ukraijni Ukrajinska vojska otkrila koliko je oslobodila okupiranog teritorija na jugu zemlje

Oba ruska lovca sigurno su se vratila u bazu, a kršenje ruske granice, ističu, nije dozvoljeno. Let presretanja izveden je "strogo u skladu s međunarodnim pravilima", iznad neutralnih voda i bez opasnog približavanja stranim zrakoplovima, navode u ministarstvu.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Nakon pobune Wagnera Vojni analitičar o sudbini Putinova autoriteta: "Mislim da mu je kraj vrlo blizu i da on to ne može preživjeti"

Incident od ponedjeljka je najozbiljniji između ruske vojske i NATO-ovog nadzornog leta iznad Crnog mora od ožujka, kada je američki dron MQ-9 pao jugozapadno od Sevastopolja.

SAD je tvrdio da je jedan ruski presretač Su-27 odrezao rep bespilotne letjelice i uzrokovao njen pad u međunarodnim vodama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene