Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio Human Rights Watch

Ruske paravojne snage ubijaju civile u Srednjoafričkoj Republici

Prosvjed u Srednjoafričkoj Republici
Prosvjed u Srednjoafričkoj Republici Foto: Afp
Human Rights Watch u utorak je rekao da postoje "uvjerljivi dokazi" da su ruske paravojne postrojbe počine ozbiljne povrede prava i da ubijaju civile u Srednjoafričkoj Republici.

Građanski rat u Srednjoafričkoj Republici, koji je počeo 2013. godine sukobljavanjem brojnih milicija protiv države na rubu kolapsa, posljednjih je godina znatno popustio.

No prije otprilike godinu dana borbe su iznenada nastavljene kad su pobunjenici pokrenuli ofenzivu kako bi svrgnuli s vlasti predsjednika Faustina Archangea Touaderu.

Nakon što je predsjednik pozvao Moskvu u pomoć, stotine ruskih paravojnih snaga pomogle su potisnuti pobunjenike, koji još uvijek vladaju dijelovima zemlje.

Privatni vojni operativci često se opisuju kao pripadnici "Wagnerove grupe" - ruske organizacije čiji pravni status nije poznat.

"Čini se da su snage u Srednjoafričkoj Republici, koje su svjedoci identificirali kao Ruse, po kratkom postupku smaknule, mučile i tukle civile od 2019.", rekao je Human Rights Watch.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) 69. DAN RATA Putin potpisao novu naredbu: Popisao zemlje i organizacije s kojima Rusija neće poslovati

"Nekoliko zapadnih vlada, stručnjaci Ujedinjenih naroda i posebni izvjestitelji pronašli su dokaze da snage povezane s Rusijom koje djeluju u Srednjoafričkoj Republici uključuju značajan broj članova Wagner grupe, ruskog privatnog vojnog kontraktora s očitim vezama s ruskom vladom", dodaje se.

UN, nevladine organizacije i Francuska - bivši kolonijalni vladar Srednjoafričke Republike, optužuju i vojsku i pobunjenike da su počinili zločine nad civilima.

"Srednjoafrička vlada ima svako pravo zatražiti međunarodnu sigurnosnu pomoć, ali ne može dopustiti stranim snagama da nekažnjeno ubijaju i na drugi način zlostavljaju civile", rekla je Ida Sawyer iz HRW-a.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Razgovarao s patrijarhom Papa Franjo otkrio da je tražio susret s Putinom te što ga je neugodno iznenadilo

"Kako bi pokazala svoje poštivanje vladavine prava i stala na kraj ovim povredama prava, vlada bi trebala odmah istražiti i procesuirati sve snage, uključujući snage povezane s Rusijom, odgovorne za ubojstva, nezakonito zatvaranje i mučenje", rekla je Sawyer.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet prošli mjesec je osudila "ozbiljna kršenja ljudskih prava" u Srednjoafričkoj Republici, uključujući ubojstva i seksualno nasilje nad civilima, koje su počinile pobunjeničke skupine, ali i vojska i njihovi ruski saveznici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene