Ponedjeljak je bio prvi radni dan novih članova Vlade premijera Andreja Plenkovića. Što se od njih može očekivati i koji su im prvi potezi?

Galerija Anja Šimpraga Davor Filipović Marin Piletić - 2 +0 Marin Piletić - 1

Ministarsko mjesto nije mogao odbiti pa napušta Novsku. Plenkovićev četvrti ministar u ovom resoru nastavlja po starom. "Nastavljam s ovim timom s kojim sam radio i kao gradonačelnik, a prije i zamjenik župana", rekao je Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Zakon o radu koji regulira rad od kuće ili platformski rad uskoro bi mogao na usvajanje. "Cilj je u dva tjedna usuglasiti zakon i pustiti ga u savjetovanje", kazao je Piletić koji je istaknuo da će u koordinaciji s Vladom vidjeti hoće li biti usvojen do jeseni.

"Ministar Piletić bavit će se djecom, nasiljem, radnicima i umirovljenicima. Problema će biti, ali ima plan", rekao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. "Sjedimo i reagiramo", ističe Piletić.

Uskoro bi se trebala usvojiti i mirovinska reforma i uvođenje obiteljskih mirovina. "Računamo da će 300.000 umirovljenika dobiti 10 do 15 posto veću mirovinu", najavljuje Piletić.

Koordiniranje gotovo pola ministara

Potpredsjednica Anja Šimpraga preuzima koordinaciju ljudskih prava i društvene djelatnosti u Vladi. Koordinirat će gotovo pola ministara. "Ja ću se truditi, raditi i pitati jer nema glupih pitanja", rekla je Šimpraga koja je najmlađa u Vladi.

Kod nje u kabinetu bit će sve kao prije. "Ostajem s istim ljudima jer tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati", smatra Šimpraga čiji je prioritet obnova na Banovini. Kaže da će vjerojatno sljedeći tjedan u Banovinu, dok "sve uskladi s uredom". Mora dovrišti započete projekte Borisa Miloševića.

Boris Milošević Bivši potpredsjednik vlade Milošević predao dužnost svojoj nasljednici: "Radio sam sa srcem i davao sebe"

Anja Šimpraga, Davor Filipović, Marin Piletić Vlada na pučini: ''Velika je bura na moru, a mi smo jedan mali čamac''

Na upit hoće li kao i Milošević ići na proslavu Oluje, Šimpraga je kratko rekla da će se "o tome razgovarati i da ćemo biti informirani".

Davor Filipović, koji je u Bruxsellesu, s kolegama dogovara nove sankcije Rusiji. Kaže da će Vlada, koja je i do sada bila uz građane, pomoći dok cijene divljaju. Energetika će biti prioritet ministra Filipovića, stoga više nije u fokusu zabrana rada nedjeljom.

"Boris Milošević prošetat će do sabora i aktivirati mandat. Tomislav Ćorić odlazi na Ekonomski fakultet i čeka mjesto viceguverenra u HNB-u. Josip Aladrović će aktivirati 6 plus 6 mogućnost plaće i ne isključuje odlazak iz politike u biznis", zaključio je Bago.

 

Više o novim ministrima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju