Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Rusija je u nedjelju pozvala Washington da provede cjelovitu istragu o napadima međunarodne koalicije na položaj sirijske vojske, u kojem je dan ranije ubijeno najmanje 80 vojnika.


"Moskva je duboko zabrinuta onime što se dogodilo. Pozivamo američke partnere da provedu najpotpuniju istragu i poduzmu mjere kako bi izbjegli takve incidente u budućnosti", naveo je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u priopćenju.

"Postupci pilota, ako, kako se nadamo nisu poslušali naređenja Washingtona, u rasponu su od zločinačkog nehaja do izravne podrške teroristima Islamske države", piše u priopćenju.

Međunarodna koalicija koju vode Sjedinjene Države, priznala je u subotu da je bombardirala položaj sirijske vojske misleći da se radi o položaju organizacije Islamska država (IS), te je operaciju prekinula nakon što su ruski dužnosnici upozorili da su ciljana vojna vozila i ljudstvo možda pripadnici sirijske vojske.

Američka veleposlanica Samantha Power izrazila je u subotu žaljenje Washingtona zbog napada koalicije predvođene SAD-om na položaje sirijske vojske, no istodobno je kritizirala Moskvu zbog sazivanja Vijeća sigurnosti UN-a.

Rusija je zatražila hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti u subotu navečer tražeći objašnjenje američke strane zbog zračnih udara kod Deir al-Zora. (Hina)