Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ANTIRUSKA AKCIJA"

Rusija prijeti Hrvatskoj zbog protjerivanja diplomata: "Poduzet će se mjere odmazde." Iz ruskog veleposlanstva otkrili tko mora otići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska Federacija izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima jer protjeruju 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu i zaprijetila mjerama odmazde, prenosi u utorak TASS.

"Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izvijestilo je 11. travnja o odluci o smanjenju ukupnog broja djelatnika ruskog veleposlanstva u Zagrebu pa 24 djelatnika ruske diplomatske misije moraju napustiti zemlju, što će imati utjecaj na cijeli spektar rusko-hrvatskih odnosa", objavila je u utorak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na web stranici ministarstva.

Zaharova je protjerivanje ruskih diplomata nazvala "antiruskom akcijom" i dodala da je odgovornost za posljedice "isključivo na hrvatskoj strani".

"Poduzet će se mjere odmazde", istaknula je.

Hrvatska je jučer objavila da će protjerati 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja.

Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja koje su učinile isto "zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu", priopćio je MVEP.

Protjerani ruski diplomati dobili su rok do 25. travnja da napuste Hrvatsku, rekao je televiziji Rossija-24 veleposlanik u Zagrebu Andrej Nesterenko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRE REAKCIJE Rusi najavili da će Hrvatskoj primjereno odgovoriti: "To je ozbiljan udarac"

Pročitajte i ovo Božo Kovačević PROTJERIVANJE DIPLOMATA Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji otkriva kakva će biti reakcija Moskve: "Znamo da je Ruska Federacija Hrvatsku već stavila na popis neprijateljskih zemalja..."

"Dobili su rok do 25. travnja da napuste zemlju", rekao je Nesterenko, prenosi TASS.

"To je ozbiljan udarac za naše bilateralne odnose jer su protjerani diplomati bili ispravni ljudi", rekao je.

Stigla i reakcija iz veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj

U utorak je reagiralo i rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

"Vlada Republike Hrvatske donijela je 11. travnja 2022. odluku o protjerivanju 24 zaposlenika Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, među kojima je i 18 diplomata. Kada čitamo o takvim akcijama zemalja EU-e, uočavamo bezlične brojke: Njemačka je protjerala 40 ljudi, Austrija - 4, Švedska - 3...itd. Pogledajmo tko stoji iza ovih suhoparnih brojki.

Gospodarski savjetnik, koji je posredovao u poslovnim kontaktima između naših dviju zemalja, promovirao turističku razmjenu te pomogao hrvatskim tvrtkama da uđu na rusko tržište, kao i ruskim tvrtkama poslovati u Hrvatskoj", navodi se u reakciji glasnogovornika veleposlanstva.

"Ataše za kulturu, koja je organizirala kulturna događanja u vašoj zemlji: 'Tjedan kozmonautike' u Zagrebu i Puli, koncert 'Zbora Turetskog' u Puli, a koji očito, više nije (samo) godišnji festival klasične glazbe 'Muzika Maxima' u Zagrebu. Jednako tako, ataše je, zajedno sa svojim kolegom, vodila ekskurzije za hrvatske učenike kroz izložbu 'Upoznaj Rusiju' na Zrinjevcu, upoznajući ih s dalekim i neistraženim kutcima naše zemlje. Spomenuti kolega je, također protjeran", dalje se nabraja te dodaje kako su na popisu protjeranih diplomata djelatnici Vojnog izaslanstva, koji su organizirali niz memorijalnih događanja u Zagrebu, Karlovcu i na Petrovoj gori, u cilju promoviranja antifašističkih vrijednosti zajedno sa svojim kolegama i partnerima iz hrvatskih antifašističkih organizacija.

"Tamo je i drugi tajnik Veleposlanstva, inače suautor ideje i projekta o doniranju Dječje knjižnice – kontejnera gradu Petrinji, koji je u znak solidarnosti i pomoći žrtvama, stradalim u potresu 2020., uspješno realiziran u srpnju 2021. Protjeran je.

Na taj način europska solidarnost razmjenjuje za bilateralne odnose pred vašim očima. Sankcije se uvode na štetu izložba i koncerata, a političari daju izjave na račun energetskih foruma. Demonstrativno se ruše bilateralni okvir kako bi manje ruskih turista dolazilo na obale Jadrana.

To je, kako nam je rečeno, suverena odluka. Neovisna. To znači namjeran udarac bilateralnim odnosima. I Rusija ovaj korak neće razmatrati na drugačiji način", zaključuje se u reagiranju objavljenom na Facebook stranici.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene