Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnci vlada Srbije i Rusije potpisali su u Beogradu sporazum kojim će se regulirati pitanje njihovih međusobnih dugova, izvijestila je agencija Beta.


U Beogradu su potpisana dva dokumenta - sporazum vlada Srbije i Rusije o reguliranju obveza bivšeg Sovjetskog Saveza po obračunima vezanim za robni promet između SSSR-a i SFRJ te Protokol između srpskog ministarstva financija i ministarstva rudarstva i energetike te ministarstva financija Rusije o usuglašavanju popisa robe i usluga koje se isporučuju kako bi se 'prebila' dugovanja Rusije Srbiji.

Vezani članci Predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač Veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda, dug prešao rekordnih 6 milijardi kuna Američki predsjednik, Joe Biden Biden kratko i jasno o ukidanju sankcija Iranu: ''To nije moguće''

Ukupan dug bivšeg SSSR-a bivšoj SFRJ iznosio je 1,29 milijardi klirinških dolara, a nakon sukcesije Srbiji i Crnoj Gori pripao je 491 milijuna klirinških dolara (oko 306 milijuna američkih dolara). Srbiji pripada 94,2 posto toga iznosa.

Koordinator ministarstva financija srbijanske vlade Milan Parivodić izjavio je kako će od ukupne svote duga 105,5 milijuna dolara biti uloženo u revitalizaciju agregata hidroelektrane 'Đerdap 1' u predstojećih šest godina, a 188,2 milijuna dolara za reguliranja duga tvrtke 'Srbijagas' ruskom Gazprom-u, za plin isporučen u razdoblju od 1994. do 2000. 

Ostatak novaca od kamata na ruski dug od 105,5 milijuna
dolara bit će utrošen u izgradnju akceleratorske stanice za potrebe Nuklearnog instituta u Vinči.

Moskva je s još nekoliko država bivše Jugoslavije potpisala odvojeni sporazum o rješenju pitanja duga bivšeg SSSR-a, pa će sličan sporazum potpisati i s crnogorskim predstavnicima.