Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do 2029. godine Rusija namjerava ostvariti velike planove.


Rusija planira 2029. godine poslati kozmonaute na Mjesec, najavio je u utorak Vladimir Solncev, direktor ruskog javnog poduzeća Energia koje razvija svemirske brodove.

"Godine 2029. poslat ćemo svemirski brod s ljudskom posadom na Mjesec", rekao je Solncev, a prenijela Ria Novosti s konferencije o svemirskim tehnologijama u Moskvi.

Vezani članci Medicinska sestra sa zaštitnom maskom tijekom pandemije koronavirusa Spremaju se za najgore: Pentagon zaprimio zahtjev za 100.000 mrtvačkih vreća Koronavirus, ilustracija Nova drama na relaciji SAD – Kina: ''Komunistička partija Kine lagala je, laže i nastavit će lagati''

Rusija će 2021. početi testirati svemirski brod projektiran za let na Mjesec. Taj brod treba 2023. početi letove do Međunarodne svemirske postaje (ISS), a na Mjesec biti lansiran 2025.

Europska svemirska agencija (ESA) pozvala je prije tjedan na sudjelovanje u projektu međunarodnog "Mjesečevog sela" koje bi malo po malo gradili roboti, a najavila je i suradnju s ruskom misijom Luna 27, koja je predviđena za 2020.

Svrha te misije bilo bi slanje broda na Mjesec radi istraživanja polarnih područja Mjeseca u kojima su pronađene zalihe leda.

Pedeset četiri godine od prvog lansiranja čovjeka u svemir, kozmonauta Jurija Gagarina, Rusija gaji ambiciju slanja ljudske posade na Mjesec, nezadovoljna što su je 1969. pretekle Sjedinjene Države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook