Obavijesti Video Pretražite Navigacija
antiruski koraci

Rusi zaprijetili BiH: "Postajete nam neprijatelji, bit ćemo prisiljeni poduzeti obrambene mjere"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz veleposlanstva Rusije u Bosni i Hercegovini u četvrtak su ponovili prijetnje zbog aspiracija te zemlje da postane članicom NATO-a navodeći kako bi to predstavljalo jasan "proturuski korak" na koji bi Moskva morala odgovoriti.

"Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu potporu vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije", stoji u izjavi veleposlanstva koju je prenijela Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Iz te medijske kuće koja je pod izravnom kontrolom vlasti u RS tražili su komentar ruskog veleposlanstva na najavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferović kako će njegova zemlja bez obzira na ruske prijetnje nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VEĆA PODRŠKA UKRAJINI Britanska ministrica vanjskih poslova u Sarajevu: "Ne smijemo sada skinuti nogu s gasa"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna protiv sankcija Rusiji Dodik zaziva raspad države: "Vrijeme je za mirni razlaz Bosne i Hercegovine"

"Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati", kazao je Džaferović u srijedu u Bruxellesu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon toga napao je Džaferovića tvrdeći kako je on sve što je kazao u Bruxellesu izrekao u osobno i u ime svoje političke stranke.

"BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH", napisao je na Twitteru Dodik koji godinama uporno opstruira donošenje svih odluka bitnih za paribližavanje BiH članstvu u NATO-u unatoč činjenici da je to cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o obrani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 92. dan rata Raste zabrinutost za tijek rata: "Mi smo sljedeći u krugu. Ako ne uspiju, znamo da će Rusija ići dalje"

Pročitajte i ovo Charles Michel s čelnicima BiH PREDSJEDNIK SDA Izetbegović opleo po Milanoviću: "Svima je jasno kakve stvari taj čovjek govori"

Iz veleposlanstva Rusije sada su pojasnili kako će ta zemlja zbog svoje nacionalne sigurnosti biti "prisiljena poduzeti obrambene mjere" protiv država koje odluče postati članicama NATO-a.

NATO je 2019. godine odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH no nikakvi rokovi za eventualno punopravno pridruživanje nisu definirani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene